• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

2. november 2017 by John Frøslev 1 kommentar

Enebærret er den bærende smagsgiver i gin og er et af de
få krydderier, der stammer fra nåletræer. Det sorte bær
er glimrende i madlavning, hvor den bitre og peberagtige
smag giver skarpt modspil til kød og kål.  

Enebær er en slægt af ca. 60 stedsegrønne nåletræer,
som er udbredt over hele den nordlige halvkugle,
overalt vokser arterne i fuld sol på tør jord.  

Arten omfatter mest buske og mindre træer, men enkelte
arter kan blive store træer, disse findes dog ikke i Danmark  
Frugten er en rund, kødfuld, bærkogle der af lægfolk blot
betegnes som et bær. Kun en art af ene er hjemmehørende i
Danmark, almindelig ene der til gængæld har været i Danmark
siden kort efter istidens ophør, bruges også som lægemiddel.  

Køkkenet kalder

Ingredienser:(4 pers.)  
45 g smør
350 g svinekød i strimler
4 stk. enebær
½ tsk. timian, tørret
1½ – 2 dl. Fløde
¾ dl. Cremefraiche 38%
¾ tsk. salt
Friskkværnet peber
Evt. kulør  
Bagt kartoffelmos:
350 g skrællede kartofler
¾ liter vand
15 g smør
½ dl. Piskefløde
2 stk. æg
50 g hasselnøddekerner
1 tsk. groft salt
Peber  
Tilbehør.
600 g dampet broccoli  

Start med at skære kødet ud i strimler

 Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde

Brun kødet ad flere omgange

Kom alt kødet tilbage i gryden  
Knus enebær og rosmarin i en morter  
Tilsæt krydderierne sammen med piskefløde,
cremefraiche, salt og peber  
Lad retten simre ved svag varme og under låg i ca. 1 time  
Tilsæt evt. kulør og smag til  
Enebærgryden kan evt. jævnes  
Bagt kartoffelmos:
De skrællede kartofler skæres i mindre stykker

Kog dem i vand i ca. 20 min. til de er godt møre  
Hæld vandet fra og damp dem tørre  
Mos dem med smør og fløde

Del æggene og pisk æggeblommerne i en ad gangen  
Pisk mosen godt igennem  
Tilsæt hasselnøddekerner, salt og peber  
Smag til  

Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtig i kartoffelmosen

  Hæld den i smurte portions forme

Bag dem midt i ovnen ved 225 gr i ca. 25 min.  
Damp broccolien i lidt vand/smør ca. 4 – 5 min  
Server straks.

Dagens tallerken, Enebærgryde med bagt kartoffelmos og
dampede broccoli, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Gris Tags: Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Previous Post: « Farseret squash
Next Post: Hakkebøf med chorizo,perlespeltotto og basilikum »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme