Enebærret er den bærende smagsgiver i gin og er et af de
få krydderier, der stammer fra nåletræer. Det sorte bær
er glimrende i madlavning, hvor den bitre og peberagtige
smag giver skarpt modspil til kød og kål.
Enebær er en slægt af ca. 60 stedsegrønne nåletræer,
som er udbredt over hele den nordlige halvkugle,
overalt vokser arterne i fuld sol på tør jord.
Arten omfatter mest buske og mindre træer, men enkelte
arter kan blive store træer, disse findes dog ikke i Danmark
Frugten er en rund, kødfuld, bærkogle der af lægfolk blot
betegnes som et bær. Kun en art af ene er hjemmehørende i
Danmark, almindelig ene der til gængæld har været i Danmark
siden kort efter istidens ophør, bruges også som lægemiddel.
Køkkenet kalder
Ingredienser:(4 pers.)
45 g smør
350 g svinekød i strimler
4 stk. enebær
½ tsk. timian, tørret
1½ – 2 dl. Fløde
¾ dl. Cremefraiche 38%
¾ tsk. salt
Friskkværnet peber
Evt. kulør
Bagt kartoffelmos:
350 g skrællede kartofler
¾ liter vand
15 g smør
½ dl. Piskefløde
2 stk. æg
50 g hasselnøddekerner
1 tsk. groft salt
Peber
Tilbehør.
600 g dampet broccoli
Start med at skære kødet ud i strimler
Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde
Brun kødet ad flere omgange
Kom alt kødet tilbage i gryden
Knus enebær og rosmarin i en morter
Tilsæt krydderierne sammen med piskefløde,
cremefraiche, salt og peber
Lad retten simre ved svag varme og under låg i ca. 1 time
Tilsæt evt. kulør og smag til
Enebærgryden kan evt. jævnes
Bagt kartoffelmos:
De skrællede kartofler skæres i mindre stykker
Kog dem i vand i ca. 20 min. til de er godt møre
Hæld vandet fra og damp dem tørre
Mos dem med smør og fløde
Del æggene og pisk æggeblommerne i en ad gangen
Pisk mosen godt igennem
Tilsæt hasselnøddekerner, salt og peber
Smag til
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtig i kartoffelmosen
Hæld den i smurte portions forme
Bag dem midt i ovnen ved 225 gr i ca. 25 min.
Damp broccolien i lidt vand/smør ca. 4 – 5 min
Server straks.
Dagens tallerken, Enebærgryde med bagt kartoffelmos og
dampede broccoli, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar