Boven er forbenet på dyret, på det sidder muskler, der
bliver brugt meget, og som indeholder meget bindevæv.
Udskæringer af boven er velegnede til tilberedning med et
meget langt tidsinterval til gryde eller ovn og bliver mest smagfulde,
saftige og møre, når centrumtemperaturen er 75-80 gr.
Kød fra boven bruges også i tern og strimler, og det mest ureelle
indgår i hakket kød.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(4 pers)
1200 g Oksebov
2 – 3 spsk. Hvedemel
Salt og peber
2 – 3 spsk. Smør/olie til stegning
2 stk. gulerødder
3 stængler bladselleri
3 stk. skalotteløg
3 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
5 kviste timian
5 stk. laurbærblade
1 spsk. Tomatpuré
5 dl. Rødvin
4 dl. Oksebouillon
½ dl. Fløde
Evt. maizena til jævning
Afpuds boven for store fedtstykker og evt. sener
Skær den ud i 5-6 store stykker
Kom mel blandet med salt og peber i en plastpose
Kom kødstykkerne i posen og luk
Ryst posen godt så melet sætter sig hele vejen rundt på kødet
Varm olie og smør op i en stor stegegryde på høj varme
Kom kødstykkerne i gryden og brun dem godt på alle sider
Kom kødet op i et ildfast fad, gryde eller bradepande
Forbered grøntsagerne, mens kødet bruner
Skræl gulerødderne, og skær dem og bladsellerien ud i grove stykker
Pil skalotteløg og hvidløg og hak dem groft
Kom evt. lidt mere smør/olie i gryden
Sæt gryden på middel varme
Svits grøntsagerne i ca. 10 min. Til de begynder at blive bløde
Pil imens bladene af rosmarin og timian, hak dem groft
Kom dem op i gryden til grøntsagerne
Tilsæt tomatpuréen og lad det svitse med et par minutter
Hæld rødvin på en pande, skru op til middelhøj varme
Lad rødvinen reducere til det halve
Tilsæt herefter oksebouillonen
Læg kødet tilbage i gryden oven på grøntsagerne
Hæld rødvin og bouillon over kødet, i det ildfaste fad, gryde
eller bradepande
Dæk det til med sølvpapir eller et låg
Lad kødet braisere i 3 timer ved 150 gr
Det er færdigt når man nemt kan hive det fra hinanden
Sauce:
Tag kødet op af fadet, gryde eller bradepande og sæt det til side
Si væden fra over i en gryde
Kasser grøntsagerne
Lad saucen koge ind i ca. 20 – 25 min.
Jævn evt. med maizena
Kom kødet tilbage i saucen og varm det igennem ca. 5 – 10 min.
Serveres med ovnbagte kartofler og en grøn salat til.
(ovnbagte kartofler, 2 stk. store bagekartofler, giv dem 5
min. i mikroovnen på fuld effekt på hver side, de skal ikke
pakkes ind eller snittes. Når de har været en tur i mikroovnen
snittes kartoflerne med en enkelt snit i toppe, pakkes ind i
stanniol og får ca. 20 min i alm. Ovn på 200 gr.
så er der perfekte bagekartofler)
Det er tid til servering
Dagens tallerken, Braiseret oksebov med ovnbagte kartofler
og grøn salat. Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar