En gammel klassisk dansk gæstemiddag kunne være denne
”bøf à la mode” Tilberedt af oksetyksteg og grøntsager som små
perleløg og karotter eller tournerede gulerødder og med en god kartoffelmos.
Der ud over er retten tilsat rødvin og smagt til med allehånde og laurbærblade
det meste af retten kan forberedes i god tid, så der kun skal bruges
en times tid til sidst. En klassisk dansk gæstemiddag.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(4 – 5 pers)
1 kg. Oksetyksteg
100 g røget spæk i tynde skiver
Allehånde,
sort peber og salt
Marinade:
½ fl. Rødvin
150 g løg
150 g gulerødder
1 stængel blegselleri
1 fed hvidløg
Krydderbuket:
2 stk. laurbærblade
1 bdt. Persille
1 kvist timian
Endvidere:
1 glas Cognac
2 spsk. Smør
2 spsk. Mel
2½ – 3 dl. Bouillon
¼ dl. Tomatkoncentrat
Tilbehør:
250 g tournerede gulerødder
250 g perleløg
1½ kg kartoffelmos
Start med at fint snitte urterne til marinaden
Dup kødet tørt og gnid det med knust allehånde, peber og salt
Ombindes med tynde røget spækskiver
Marineres i minimum 6 timer i rødvin og fintsnittede urter
Gerne til næste dag, vendes et par gange undervejs
Tag kødet op, tør det godt og brun det på alle sider i smør
ved god varme i stegegryden
Tag kødet op når det er brunet godt
Si urterne i marinaden fra
Marinaden koges ned til 1/3 del og tilsættes til stegen
Brænd tomatkoncentrat af i stegegryden
Tilsæt bouillon, krydderbuket, den reduceret marinade og cognac
kom kødet tilbage i stegegryden
Stilles i ovnen låg på 185 gr. 1½ – 2 timer
Tag kødet op, si stegeskyen og skum fedtet af
I en ren gryde smeltes 2 spsk smør
Rør melet i og lad det blive lidt brunt
Spæd med skyen til ønskede konsistens
Smag til med salt og peber
Læg kødet tilbage i stegegryden
Hæld saucen over kødet
Brun perleløgene let og tilsæt dem til gryden med stegen
Urterne fra marinaden tilsættes
Sammen med de tournerede gulerødder
Lad retten snurre færdig i yderlige 30 min. i gryden
Kartofler skrælles og koges møre til kartoffelmos ca. 20 min.
Stegen tages op og skæres i tynde skiver, lidt sauce hældes over
Grøntsagerne sies fra sovsen og serveres som tilbehør
sammen med kartoffelmos
Det er tid til servering
Dagens tallerken, Boeuf à la mode med kartoffelmos og grøntsager,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar