• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Æbleskiver

12. december 2015 by John Frøslev Skriv kommentar

Ingen jul uden æbleskiver, de ligger så godt i maven. Æbleskiver er en
ældgammel dansk delikatesse, hovedsageligt bestående af pandekagedej,
som er bagt i en æbleskivepande og runde som kanonkugler.  

Æbleskiver nydes lune med flormelis eller sukker, syltetøj og et glas gløgg.
I 1700 tallet var æbleskiver, som ordet siger, tynde skiver af æbler, vendt i
mel og æg derefter stegt på en pande.  

Denne udgave af æbleskiver er ikke så udbredt mere, men kendes stadig
på Als som stegte æbleskiver. Æbleskiverne som vi kender dem i dag,
bagt i æbleskivepande omtales i Peters Jul fra 1866.  
Vi går til skiverne.

Ingredienser.:( ca. 46 stk.)  
2½ dl. Sødmælk
50 g smør
25 g gær
2 stk. æg
200 g hvedemel
2 spsk. Sukker
1/4 tsk. Salt
1/4 tsk. Kardemomme, stødt
Start med at lune mælken til ca. 37 gr

Smelt smørret i den lune mælk  
Opløs gæren i lidt koldt mælk  
Tilsæt det til mælk/smørblandingen  
Rør æggeblommerne i mælkeblandingen

Tilsæt mel, sukker, salt og kardemomme

Piskes godt sammen

Hviderne piskes stive  
Vendes i dejen

Skal nu hæve i ca. ½ time  

Varm æbleskivepanden op  

Tilsæt lidt svinefedt/smør i hvert hul på panden
(rent svinefedt gør æbleskiverne ekstra sprøde)  
Hvert hul fyldes 3/4 op med dej, (hæver en del)

Vendes ofte med en strikkepind  
Bages ensartet hele vejen rundt

Prøv med strikkepinden om de er gennem bagt  
Lægges på en bradepande eller et fad der kan gå i ovnen

For at holde dem varme  
De må ikke ligge ovenpå hinanden, så bliver de flade  
Men smager lige godt af den grund  
Serveres med sukker/florsukker, syltetøj og evt. gløgg  
Så er det tid til serveringen.

Dagens tallerken, Æbleskiver med flormelis og syltetøj,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Bagværk Tags: Æbleskiver

Previous Post: « Kalvetykkam med svampe og æbler
Next Post: Kyllingeschnitzel med mango/klementinkompot og pasta »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme