Ingen jul uden æbleskiver, de ligger så godt i maven. Æbleskiver er en
ældgammel dansk delikatesse, hovedsageligt bestående af pandekagedej,
som er bagt i en æbleskivepande og runde som kanonkugler.
Æbleskiver nydes lune med flormelis eller sukker, syltetøj og et glas gløgg.
I 1700 tallet var æbleskiver, som ordet siger, tynde skiver af æbler, vendt i
mel og æg derefter stegt på en pande.
Denne udgave af æbleskiver er ikke så udbredt mere, men kendes stadig
på Als som stegte æbleskiver. Æbleskiverne som vi kender dem i dag,
bagt i æbleskivepande omtales i Peters Jul fra 1866.
Vi går til skiverne.
Ingredienser.:( ca. 46 stk.)
2½ dl. Sødmælk
50 g smør
25 g gær
2 stk. æg
200 g hvedemel
2 spsk. Sukker
1/4 tsk. Salt
1/4 tsk. Kardemomme, stødt
Start med at lune mælken til ca. 37 gr
Smelt smørret i den lune mælk
Opløs gæren i lidt koldt mælk
Tilsæt det til mælk/smørblandingen
Rør æggeblommerne i mælkeblandingen
Tilsæt mel, sukker, salt og kardemomme
Piskes godt sammen
Hviderne piskes stive
Vendes i dejen
Skal nu hæve i ca. ½ time
Varm æbleskivepanden op
Tilsæt lidt svinefedt/smør i hvert hul på panden
(rent svinefedt gør æbleskiverne ekstra sprøde)
Hvert hul fyldes 3/4 op med dej, (hæver en del)
Vendes ofte med en strikkepind
Bages ensartet hele vejen rundt
Prøv med strikkepinden om de er gennem bagt
Lægges på en bradepande eller et fad der kan gå i ovnen
For at holde dem varme
De må ikke ligge ovenpå hinanden, så bliver de flade
Men smager lige godt af den grund
Serveres med sukker/florsukker, syltetøj og evt. gløgg
Så er det tid til serveringen.
Dagens tallerken, Æbleskiver med flormelis og syltetøj,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar