Det er jo Mortens aften i dag og traditionerne må vi holde i hævd.
Sankt Morten også kendt på dansk som Morten Bisp, var en katolsk
helgen og skytshelgen for husdyr.
Morten missionerede på ture i det vestlige og centrale Frankrig.
Han blev derved så populær, at befolkningen i Tours valgte ham
som biskop i år 371. Ifølge overleveringen ønskede Skt. Morten ikke
at være biskop.
Han gemte sig i et skur fyldt med gæs, men de skræppede op og
afslørede ham. Han blev således biskop mod sit ønske. Efter hans
død, blev han begravet i Tours den 11. november i 397, der blev
indført som en officiel gåse-slagtedag,
Som i Danmark er Mortensdag. Dette er grunden til at vi i Danmark
traditionelt spiser gås eller and Mortens aften den 10. november.
køkkenet kalder, vi må i gang med anden.
Ingredienser (3 – 4 pers.)
1 stk. and ca. 2400g
2 stk. æbler, gerne Bella de Boskop
Svesker, uden sten
Salt og peber
Fond:
Porre top
Timian, tørret
Vand
Indmad fra anden
2 -3 stk. laurbærblad
Smørbolle
Start med at skære overskydende halsskind af
Skær vingespidserne af og gnid anden med salt og peber indvendig
Skær æblerne i både som halveres
Fyld æbler og svesker ind i anden
Luk hals og gump med kødnåle
Bind ben og vinger op med bomuldsgarn
Krydr med salt og peber udvendig
Læg anden på en rist over en bradepande, med brystet nedad
Læg indmad, porre top, timian, gulerod og laurbærblade i
bunde af bradepanden
Tilsæt ca. 1 liter vand til bradepanden
Anden steges i 50 min. pr. kg.
Bruges der stegetermometer skal det vise ca. 70 – 72 gr.
Sæt anden i en forvarmet ovn 200gr. på nederste rille i ca. 30 min.
Flyt anden til midt i ovnen og skrue ned til 160 gr. i en time
Hæld fedtet fra anden, tilsæt evt. lidt mere vand
Vend anden med brystet opad 160gr. i en time
Sæt anden under grill, til den har fået en pæn farve ca. 10 – 20 min.
Tag anden ud og lad den stå og trække i ca.10 – 15 min.
før den trancheres
Fonden i bradepanden hældes i en kande/skål og skummes for fedt
Tilbehør til and:
Ingredienser: (2 – 3 pers.)
4 – 6 stk. kartofler, hvide
1 glas kartofler, små til brunede
4 spsk. Sukker, til brunede kartofler
½ spsk. Smør
Rødkål i passende mængde
Melbolle til jævning af saucen
Lidt minimælk
Salt og peber
Skræl kartoflerne og kog dem, til de er møre, husk salt.
Kom lidt sukker på en pande, sæt den over god varme og vent til
sukkeret smelter og bruner, tilsæt smørret og lad det bruse af.
Skyl de små kartofler i koldt vand og hæld dem på panden med sukkeret,
skru lidt ned for varmen, tilsæt en lille smule vand til sukkerblandingen og
lad kartoflerne stå stille og rolig til de har taget farve.
Varm rødkålen og smag til med salt og ribsgele.
Rør en smørbolle sammen og jævn andefonden med den,
(1 spsk. flydende fedtstof og 1 – 2 spsk. mel røres godt sammen)
smag til med salt og peber.
Så er det tid til at servering.
Dagens tallerken, Langtidsstegt and med rødkål, brune og hvide kartofler
Brun sauce, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Johan Iversen
For en flott and, det så ut som ett kjempe lekkert måltid! Siden vi her i Norge ikke har noen tradisjon med and på mortensaften, så skal vi prøve denne oppskriften på nyttårsaften.
John Frøslev
Hej Johan,
Tak for inputtet om anden, det vil I helt sikkert ikke fortryde med and til Nyttårsaften, det smager himmelsk 😉
Mange hilsner og Godt Nyttår
John