I dag laver vi Danskerens største opfindelse – bøfsandwichen
eller hamburger som den også kaldes.
Der er 4 – 5 stykker som påkalder sig retten til opfindelsen
af burgeren. Den som jeg syntes bedst om er denne.
Den er opfundet af en dansker, det er Danskernes største
opfindelse. En dansk immigrant, smed Louis Lassen åbnede
sin frokost vogn i New Haven, Connecticut 1895.
Ved et tilfælde i en travl periode havde han en kunde, en travl
kontormedarbejder, Louis skrabede sammen hvad han havde
på spækbrættet af fars og kødstumper, smed dem på grillen,
lagde det mellem 2 stykker ristet toastbrød.
Bøfsandwichen var opfundet. Denne store sandhed er ikke
kun veldokumenteret, det er blevet officielt anerkendt og
erklæret faktuel af USA Libray of Congress.
I Dag er Louis’ Lunch en forretning i et lille hus, som drives
af Louis’ tip-tip oldebarn Jeff Lassen.
Meget besøgt af chauffører og travle forretningsfolk
Det danske islæt er nok den brune sauce espagnole,
som vi serverer til.
Vi skal i køkkenet
Ingredienser: (2 pers.)
2 stk. burgerboller
2 stk. bøf a’ 180g
4 stk. løg
1 spsk. smør/olie
2 – 3 dl. raspolie
1 spsk. mel
lidt fint salt
Agurkesalat
Fransk sennep
ketchup
Remoulade
Sauce espagnole
Start med at lave saucen espagnole efter denne opskrift.
Steg bøfferne på en varm pande med lidt fedstof
Pil løgene og skær 2 stk. ud i ringe til bløde løg
Skær 1 stk. ud i ringe til ristede løg
Skær 1 stk. ud som hakket løg, skal serveres rå
Tag bøfferne af panden og tilsæt løg som skal være bløde
Steg dem i ca. 15 min. til de begynder at tage farve
Tilsæt ½ dl. vand/kaffe og steg til væden er forsvundet
Tag en lille gryde og hæld 2 – 3 dl. olie i
Varm olien op til ca.150 160 gr.
de resterende løgringe drysses med lidt mel
Kommes i gryden med den varme olie, godt drysses af for mel
Steger gyldent ca. 10min. tages op på et stykke fedtsugende papir
Drysses med lidt fint salt
Espagnole saucen varmes op med bøfferne i
Tilsæt den god del af de bløde løg til saucen
Varm burgerbollerne i en varm ovn ca. 200 gr i 4 -5 min.
Flæk bollerne og grill dem på skærefladen i 4 – 5 min.
Så er det tid til at samle burgeren
På bunden af bollen smøres lidt ketchup og sennep
Bøffen fiskes op af saucen og lægges oven på ketchup og sennep
Læg agurkesalat oven på bøffen sammen med bløde løg.
Drys med lidt rå løg
Hæld lidt sauce over bøffen
Smør overdelen af burgerbollen på snitfladen med remoulade
placeres oven på bøffen
Hæld sauce over hele burgeren, masser af sauce
Pynt af med ristede og rå løg
Så er det tid til servering
Dagens tallerken, Amerikansk Bøfsandwich med sauce espagnole,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar