• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Vandgrød med æblemos

4. januar 2015 by John Frøslev 11 kommentarer

I dag tager jeg fat i en rigtig gammel ret, som er ved at gå i
glemmebogen og det fortjener den ikke, den har brug for
en renæssance på de danske middagsborde.  

Retten er kendt fra første halvdel af 1800 tallet, nemlig
vandgrød som blev almindeligt på de danske middagsborde
dengang i 1800 tallet.   I 1930 fik det en opblomstring under
finanskrisen, det var småt med husholdnings- budgettet i
30erne og vandgrød var en billig ret.  

Det er synd for retten, at den kun bliver hevet frem når
økonomien er i bund. Det er en yderst velsmagende ret
som ligger godt i maven, giver en god mæthedsfornemmelse
og så sætter den sig ikke på sidebenene.  
Så fat gryder og grynene, vi skal i gang med at koge vandgrød.

Ingredienser.:(2 – 3 pers)  
½ l vand
2 dl. byggryn, valsede
Et nip salt  
Æblemos/grød 
3 stk æbler, belle boskoop eller andet madæble  
2 dl vand
70 – 100 g sukker, alt efter æbles sødme
½ tsk. vaniljesukker  

Vi starter med æblemos/grøden, skræl æblerne, skær dem
i både fjern kernehuset. Skær dem yderlige over i store stykker
og kom dem op i gryden 

Tilsæt vandet og 75% af sukkeret, og vaniljesukkeret  
Lad det nu koge op, når det koger skrues ned for varmen,
nu skal det stå og simre til æblerne er møre og udkogte.  
Smag til med yderlige sukker, er æblegrøden for tynd, kan
den jævnes med lidt kartoffelmel som er udrørt i lidt koldt vand.  

Men pas på det ikke koger for længe, så ændres farven på æblemosen  
Det her ingen betydning for smagen, det bliver bare lidt mørkere
at se på.  
Når det har kogt til mos, hældes det i en skål, drys en smule sukker
på toppen, så det ikke trækker skin, derefter stilles det til afkøling.  

Tag en gryde og kom ½ l vand i, sæt den over varmen og kog op  
Når vandet koger tilsættes byggryn, samtidig røres/piskes der i grøden  
Nu skal det koge/simre i 10 min, smag til med salt

Er grøden for tyk, tilsættes mere vand til den ønskede
konsistens er opnået  
Kom den varme vandgrød i tallerkenen som fyldes ca ¾ op
så der er plads til et lag kold æblemos 10 – 15 mm tykt

Der gives et drys sukker på toppen for dem der ønsker at
det skal knase mellem tænderne og der serveres en kop mælk til,
og det skal være en kop mælk og ikke et glas.   
Jeg ved ikke hvad det skyldes, men en kop mælk smager anderledes
end et glas mælk, så en kop mælk til.

Dagens tallerken, Vandgrød med æblemos og en kop mælk,
Velbekomme 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Grød Tags: Vandgrød med æblemos

Previous Post: « Gæstemiddag “Nytår 2014”
Next Post: Ravioli med svampe/oksekødsfyld og ostesovs »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ager Bager

    26. februar 2017 kl. 18:54

    Da jeg var barn, fik vi vandgrød med æblemos hos min mormor. Vandgrøden var lavet på ris og jeg elskede det! Tak for at minde mig om det igen.

    Svar
    • admin

      26. februar 2017 kl. 21:05

      Hej Ager
      Selv tak, det må være det som jeg kender som risvandgrød og det smager også dejligt. Du er altid velkommen med ris og ros.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme