En gammel dansk ret fra bondekøkkenet, bestående af
ovn- eller pandestegte skiver af røget eller let saltet flæsk,
serveret med kogte kartofler og persillesovs.
Retten er blevet spist i Danmark ca. siden 1890 og i
2014 kåret som Danmarks nationalret.
Serverer man så æbleflæsk til, æblebåde stegt i fedtet fra
flæsket med et drys sukker på toppen, så kan det ikke blive bedre.
Vi kaster os ud i det.
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
800 g stribet flæsk, fersk eller røget
Salt og peber
5 stk. æbler
2 – 3 spsk. Sukker
20 – 25 g smør
2 spsk. Mel
4 – 5 dl. Mælk
En god dusk persille, gerne frost
Salt og peber Evt. muskatnød
6 – 8 stk. kartofler
Har du fået fersk flæsk i skiver, så skal de lige saltes
lidt for at få noget smag
Salt flæsket i ca. 1½ – 2 timer
Skyld saltet af i koldt vand, dup flæsket tørt
Sæt en pande over god varme (kan også steges i ovn eller på grillen)
Steg nu flæsket til det er mørt og har en pæn farve på begge sider
Steges i ca. 5 – 7 min. På hver side i det fedt som smelter af flæsket
Tages af panden og holdes varmt
Kartoflerne sættes over varmen i let saltet vand
Koges møre ca. 20 min. Og pilles
Æblerne skylles og kan anvendes med eller uden skræl
Kernehuset fjernes og æblet deles i både
Kom æblebådene på panden med fedtstoffet fra flæsket
Steg æblerne til de er møre og drys ca. 2 spsk. Sukker på
Ca. 10 – 15 min. Alt efter æbletype
Tages af panden og lægges sammen med flæsket
Sæt en lille gryde over varmen
Tilsæt 20 – 25 g smør Lad smørret bruse af, og tilsæt 2 spsk. Mel
Pisk det godt sammen og spæd med mælk
Når den ønskede konsistens er opnået
Smages til med salt, peber og muskatnød
Hak persillen fint og tilsæt den til saucen
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Stegt flæsk med persillesovs og æbleflæsk,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar