• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Skipperlabskovs med rødbeder og groft rugbrød

28. april 2015 by John Frøslev 1 kommentar

I dag kigger vi på en egnsret fra Nordtyskland, labskovs eller
skipperlabskovs som vi nok mest kender retten som. Det er en
betegnelse for kogt eller stegt kød, skåret i terninger, brunet
med løg, overhældt med suppe og kogt med ituskårne kartofler
og krydderier.

Det var oprindelig sømænd, som spiste labskovs, men i Danmark
er retten kendt som skipperlabskovs med brød, en typisk gammel ret.
Jeg kan huske den fra min barndom, dengang blev den kaldt en rigtig
”herre ret” hvorfor må stå hen i det uvisse, men måske fordi retten
blev indtaget med øl og en dram til, gerne i rigelige mængder, men
kan nydes med velbehag uden.

Damerne må også godt være med, er den for stærk, kan
der spares lidt på peberkornene og det bliver den ikke ringere af.  
Vi skal i gang.

Ingredienser.:(4 pers)  
750 g okse eller kalvekød (bov, tværreb eller tykkam)
1½ – 2 tsk salt
2 stk løg
10 – 12 laurbærblade
8 – 10 kartofler (1,5 kg, Bintje eller Diseree er et godt bud på
kartoffel til denne ret )
20 – 22 hele peberkorn
1 – 2 spsk eddike
Evt. 2 – 3 skiver kogt røget skinke
1 spsk smør
En dusk persille, finthakket
Groft rugbrød
Worchestershiresauce  
Start med at skære kødet i terninger.

Kom det i en ikke for stor gryde (den udskæring jeg har
valgt er oksetværreb som er meget fedtmarmoreret,
det meste af fedtet skæres fra)
Dæk det med koldt vand

Lad det koge op, skum suppen, tilsæt salt, laurbærblade

og de pillede, groft delte løg  
Lad kødet koge halvmørt under låg ca. ¾ – 1 time
Skræl imens kartoflerne og skær dem i terninger
Kom kartoffelterningerne ned til det halvmøre kød

Tilsæt eventuelt lidt vand.
Kød og kartofler skal netop være omgivet af væde uden at svømme  
Smag til med salt og kom peberkornene i  

Kog labskovsen til kødet er helt mørt og kartoflerne kogt
så meget ud, at labskovsen er jævnet
Er labskovsen blevet for ”våd” eller kartoflerne ikke koger
ud og jævner labskovsen. Drys 1 – 2 spsk kartoffelmospulver
over retten og rør rundt, det vil suge den overskydende væske.

Tilsæt eventuelt små terninger kogt røget skinke
Server rygende hedt, med en stor smørklat i midten,
samt rundhåndet drys af friskhakket persille. 
Byd groft rugbrød og Worchestershiresauce til,
evt syltede rødbede eller agurker.  
Det er tid til anretning

Dagens tallerken, Skipperlabskovs med rødbeder og groft rugbrød,
Velbekomme. 
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Okse Tags: Skipperlabskovs

Previous Post: « Hindbærsnitter
Next Post: Paprikaschnitzel med brasekartofler og grønne ærter »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2025 on the Foodie Pro Theme