I denne søde juletid, som nærmere sig, hvad er så mere nærliggende
end at tænke på risengrød. Risengrøden blev kendt i norden i
midten af 1500 tallet og til hverdag blev risengrøden kogt på vand
og kun ved særlige lejligheder, for eksempel til jul,
blev der brugt mælk.
Først i 1900 blev det hvermandseje, ellers var det kun for det
bedre borgerskab, da det var en vare som skulle importeres
og dermed kostbar.
Sagnet fortæller at husnissen huserede i midten af forrige
århundredet rundt om på lofterne og der var bred enighed om,
at man også skulle sætte grød frem til den, hvis man ville regne
med dens hjælp – ellers kunne den blive ondsindet.
En ondsindet nisse vil vi ikke ha’ noget af, så vi må i gang
med risengrøden.
Ingredienser.:(2 pers)
130 g grødris
1½ dl vand
7dl mælk
¼ – ½ tsk salt
5 spsk sukker
1 tsk kanel
juleøl
Tag en tykbundet gryde og sæt over middel varme,
hæld vandet i gryden Når vandet koger tilsættes risene og koger i 2 min
Mælken tilsættes og bringes i kog under omrøring.
Når risengrøden koger er det tid til at lægge den i seng
Tag gryden og bær den ind i sengen.
Pak dynen godt ned omkring gryden, nu skal den stå i 1 – 1½ time,
hvor man så kan lave noget helt andet, men tag højde for tiden.
Bland nu sukker og kanel og så er det tid til at hente gryden
Rør et par gange rundt i gryden og tilsæt salt, risengrøden
er klar til servering.
Dagens tallerken, Risengrød med kanel, smørklat og nisseøl,
velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar