Det er jo en dejlig tid vi går i møde, og lige om lidt er det Mortensaften
og pludselig er det Jul. Jeg elsker julen og alt hvad dertil hører,
småkager der skal bage, klejner der skal vrides, der bliver
travlhed i køkkenet og det er jo bare dejligt.
Og selvfølgelig skal der også være hjemmelavet rødkål dog uden
kanel, som min svigerinde siger, kanel hører hjemme på risengrøden
og ikke i rødkålen, hvad jeg kun kan give hende ret i.
Vi går i gang med rødkålen som skal have en cremet konsistens,
men dog med bid i og lidt til den søde side.
Ingredienser:
2 stk rødkålshoveder a’ ca. 2 kg.
2 store løg
4 æbler, belle de boskoop, madæbler
2 dl æbleeddike
1 dl eddike, almindelig
5 – 6 spsk andefedt, eller andet fedtstof
3 dl. ribsgele,
jeg bruger brombærgele som er overskuddet fra syltning af brombær
7 –800 g sukker, men prøv dig frem.
Nu skal du ha’ fat i et par store stegegryder og så skal der snittes rødkål.
Du kan selvfølgelig halvere opskriften og lave af et rødkål – hoved.
Halver rødkålshoved og del det igen i to, så du nu har et kvarte hoveder,
del igen de kvarte så du får ottendels hoveder og fjern stokke, snit det fint.
Del løg og æbler i fine både.
Sæt en stor stegegryde over god varme og kom 3 spsk andefedt i,
når det er godt varmt kommer du lidt af den snittede kål i gryden.
Lad det sauter lidt og kom så resten af kålen i gryden, vend godt
rundt så det er blank over det hele.
Tilsæt eddike, vand, ribsgele, sukker og lidt salt.
Læg låg på gryden og dæmp varmen så det simrer,
nu skal det simrer i 1½ time.
Efter det har simret i 1½ time er det nu færdigt for i dag, stil det
udenfor på en terrasse eller udhus eller bare et køligt sted, med
låg på gryden og noget tungt så låget ikke kan falde af og nu skal
det stå til næste dag.
Næste dag sættes gryden over varmen igen, og varmes op til kogepunktet,
nu skal det koge i ca. en time uden låg. Det bevirker at væsken koges
ind og dermed bliver kraftigere i smagen. Efter en time smages til,
med salt måske lidt peber, der skal gerne være bid i kålen og den
ser sådan ud.
En skøn farve og smager så englene synger, træk den fra varmen og
lad det stå i 10 – 15 min så suger kålen igen lidt af væsken og det er
tid til at komme det på atamon, skolde glas.
Dagens høst, hjemmelavet Rødkål, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar