I dag går vi i det Italienske køkken for at lave pizza, ikke noget
jeg laver så tit.
Pizza er en italiensk ret af mel, vand og gær. Pizzaen er egentlig
et stykke brød med ”lidt” ovenpå, og ikke med overvældende meget fyld.
Den oprindelige italienske pizza kommer fra Napoli i Syditalien
som en pizza Margherita, der får mozzarella, tomatsauce og frisk
basilikum på dejbunden.
Der er utallige variationer af pizzaer med forskellige fyld på.
Pizzaen laves ved at forme pizzadejen, lægge en del af fyldet
på og komme den i ovnen på en stenplade (stenpladen er
ikke nødvendig, brug bradepanden, vend den om på
hovedet og du har en fin jævn plade uden kanter)
bages ved meget høj varme.
Når pizzaen er færdig bagt, kan der eventuelt tilsættes mere fyld.
Vi går i gang med en pizza.
Dejen.:
Ingredienser.:(2 – 3 pers giver 4 stk boller a’ 160 – 170 g)
300 g mel, italiensk tipo 00
150 g durummel– mel
2½ – 3 dl vand
15 g gær
1 tsk olivenolie
1 tsk salt
Start med at røre gæren ud i vandet og lad det stå et øjeblik
Kom melet i en skål, bland de to slags mel let
Lav en fordybning i melet og hæld gærvandet heri sammen
med olien og saltet
Rør og ælt 10 – 15 min til dejen er glat
Lad den hæve ca. 1 time (tildækket) gerne på køl til næste dag.
Tomatsovs.:
Ingredienser.:(2 –3 pers)
1 stk løg
3 fed hvidløg
1 ds hakkede tomater
1 stk tomat, frisk
35 g tomatpure
1 tsk basilikum, tørrede
1 tsk timian, tørrede
1 spsk olivenolie
2 tsk sukker
1½ tsk balsamicoeddike
salt peber
pil og hak løg, hvidløg
steg det i olie og tilsæt hakkede tomater, frisk tomat i både,
tomatpure, krydderier, sukker og eddike
lad set simre i 10 – 15 min
giv det et tur med stavblenderen, så det bliver fint glat.
smag til med salt og peber
Fyld.:
Ingredienser.:(2 stk pizza)
300 g champignoner
2 fed hvidløg
30 g smør
1 kugle mozzarella
150 g skinke, i strimler
Olivenolie
2 boller pizza dej
ruccola
Revet mozzarella 40+, en god håndfuld
Tag dejen ud af køleskabet
Del dejen i 4 stykker som til boller a’ 160 g
Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen,
så den får en glat og spændstig overflade.
Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den.
Læg dem på en bakke og lad hvile i 30 – 60 min på køl.
Vi bruger 2 boller, de andre 2 boller kan fryses til en anden gang.
Nu skal der tændes for ovnen alt hvad den kan trække
275 gr alm. ovn eller mere
Gerne med en pizzasten i ovnen på mellemste rille
Tag bollerne ud af køleskabet og lad dem få lidt temperatur igen,
så er vi klar til at rulle ud.
Tag lidt durum mel og drys det på bordet
Bollerne må ikke æltes mere.
Tryk bollen ud med fingrene, så du får en pæn rund flade
Vend et par gange undervejs, kom mere mel på bordet
Brug en kagerulle, og rul den tynd ud
Til sidst bruger du begge håndflader, placerer dem op
mod kanten af pizzaen
Trækker forsigtig hver sin vej, samtidigt med at pizzaen drejer rundt
Når den ønskede størrelse er opnået, er vi klar til at komme fyldet på
Start med tomatsovs, der må godt komme en kant af
sovs ca. 5 – 10 mm fra kanten
Læg stykker af mozzarella fordelt på pizzaen
Bag nu pizzaen i 2 min
Efter de 2 min kommes resten af fyldet på, champignon,
skinke og revet mozzarella
Bag nu i 4 – 5 min
Tag pizzaen ud og kom lidt ruccola og nogle stænk
olivenolie på toppen
Så skal der serveres
Dagens tallerken, Pizza med svampe og mozzarella,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar