Fra det rigtige gamle bondekøkken får vi den obligatoriske
søndags middagsret, grydestegt oksesteg, som næsten var
obligatorisk på landet søndag kl. 12.00
I byerne var set måske en lidt lettere menu der var på
middagsbordet, selvom restauranterne i dag, har det
på deres menukort.
Et stykke langtidsstegt oksekød i gryde giver en skøn
og fyldig sovs. Her er oksestegen serveret med gulerodsstave
ærter, sukkerbrunede perleløg og kartofler.
Køkkenet kalder
Ingredienser: (4 – 6 pers.)
1,2 kg. oksebov
20g smør/olie
1 tsk. salt
15 stk. peberkorn, sort
2 stk. løg
3 – 4 stk. laurbærblade
1 stk. suppevisk
1 gl. snaps
3 – 4 dl. vand
1 dl. fløde/mælk
Lidt maizena majsstivelse til at jævne sovsen med
kartofler til det antal personer man nu er
6 – 8 stk. gulerødder
2 dl. grønne ærter
250g perleløg, frost
50g sukker
75g smør
Start med at brune kødet i en stor stegegryde i smør/olie
Krydr med salt og tilsæt peberkorn
Løgene skæres i kvarte, tilsættes gryden og brunes lidt
vand hældes ved, og kødet får en snaps
Laurbærblade og suppevisk tilsættes
kødet simrer nu under låg ca. 2 – 3 timer til det er mørt
hold øje med væsken, gryden må ikke koge tør
kødet tages op, og holdes varmt i stanniol
Stegeskyen sigtes over i en anden lille gryde
Tilsættes lidt fløde/mælk og jævnes med lidt maizena
Kartoflerne koges møre ca. 20 min i let saltet vand
Gulerødder og ærter dampes møre i lidt vand med smør
Sukkeret smeltes på en tør varm pande
Når det er let gyldent, trækkes panden fra varmen og smørret tilsættes
når smørret er smeltet tilsættes løgene, direkte fra frostposen
Steges til de er gyldne
skru ned for varmen og tilsæt lidt vand, lad løgene simre 5 – 10 min.
Pak kødet ud, og skær det i skiver eller grove stykker
Så er der klar til servering
Dagens tallerken, Oksesteg gammeldaws, glaseret løg, gulerødder, ærter
og surt, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar