Vi har igen været på fisketur, for at fange mørksej. Sejen vandrer vidt
omkring og følger ofte sildestimerne. Den gyder på 150 – 200 meters
dybde på skrænterne af Norske Rende i Skagerrak, i nordlige Nordsø,
ved Færøerne og langs Norges kyst.
Efter gydningen vokser sejen kun langsomt. Sejen lever under opvæksten
mest af plankton, lyskrebs og yngel af sild og brisling. Den voksne sej
æder foruden krebsdyr, sild, brisling, laksesild og ikke mindst egne
yngre artsfæller.
Vi ser på det og går i gang.
Ingredienser.:(2 – 3 pers)
400 g mørksej, filet
2 – 3 spsk. rugmel
1 dl. Fløde
1 glas hvidvin, Noilly prat
Salt og peber
¾ stk. blomkål
2 stk. skalotteløg
1 bundt persille
1 dl. Olivenolie
1 spsk. finthakket citronskal
1 tsk. Havsalt
1 spsk. japansk sojasauce
Start med at pille og hakke løget, sauter det i lidt olie eller
smør til de er klare
Del blomkålen i store buketter
Kom blomkålen i en gryde
Tilsæt hvidvin, salt og peber
Læg låg på gryden og lad blomkålen dampe over lav varme
til den er mør ca 20 min.
Tilsæt fløden og lad det koge ind ca. 5 – 10 min.
Kom det hele i en blender og blend til det er helt glat
Smag til med salt og peber.
Kom det op i en skål, og rengør blenderen
Tag og hak persillen fint samt citronskal
Kom det hele i blenderen
Tilsæt olivenolie, lidt ad gangen.
Smag til med salt og peber
Pynt tallerkenen af med persilleolien
Tag fisken og befri den for ben hvis der er nogle
Salt fisken i ca. 30 min
Skyl fisken under koldt vand, fri for salt
Skær mørksejfileten i 4 lige store stykker.
Vend stykkerne i rugmel
Kom salt og peber på og steg fileterne i oliven olie eller smør
På en medium varm pande ca. 3 min
Vend fisken og træk panden fra varmen, steger færdig
på eftervarmen i ca. 3 min.
Server fisken på blomkålspuréen med lidt persilleolie fordelt
rund på tallerkenen og evt. en citron båd.
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Mørksej pandestegt med blomkålspuré,
persille olie og brød, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar