Nu skal vi lidt tilbage i den bibelske historie, ikke fordi jeg er blevet mere
hellig end alle andre, men for at finde meningen med mikkelsdagssuppe
eller som den også hedder trillebollesuppe.
Trillebollerne har jeg udeladt, fordi de ikke tilfører retten nogen speciel
god smag eller oplevelse, bestående af gammelt brød opblødt med lidt af
suppen tilført lidt salt og et par æg, trillet til boller og kogt i lidt af suppen.
Kød og melboller kommer mere til sin ret i dag. Mikkelsdag er en
traditionel dansk festdag til ære for ærkeenglen Mikael. Den fejres
den 29. september. Man holder høstfest, piger og karle skiftede plads
på gårdene og kirkerne pyntes til gudstjeneste med høstens korn og
frugter, menuen var mikkelsdagssuppe.
Indtil 1770 var Mikkelsdag en dansk helligdag. Hvorefter den blev slettet
fra almanakken, men opskriften på mikkelsdagssuppe er stadig kendt i
de bibelske kredse. Jeg så den først gang da præsten på Orø lavede suppen,
jeg undrede mig lidt over sammensætningen af oksekød og høns, men det
så spændende ud, så det skulle prøves.
Man bliver ikke skuffet, suppen har en kraftig intens fyldig smag af
okse/hønsekødssuppe. Er god til en kold vinterdag, man behøver ikke at
vente til den 29. september
For at blive i det bibelske så grib salmebogen, velsign de god danske råvare
og gå så i gang med mikkelsdagssuppe.
Ingredienser.:( 2- 3 pers i 2 dage, anden dag med æbleskiver og syltetøj)
1½ – 2 kg oksetværreb/tykkam
1 stk høne eller kylling, stor ca 2 kg
750 g kraftben
Kogeurter.
½ knoldselleri
3 – 4 gulerødder
1 løg, stort
3 – 4 porretoppe
1 persillerod
1 bundt persille eller persillestilke
3 nelliker, stukket i løget
1 kvist timian
1 laurbærblad
2 spsk salt
15 peberkorn
Suppeurter.
½ knoldselleri
1 – 2 gulerødder
1 pastinak
1 – 2 persillerødder
3 – 4 porre (koges til grøntsagerne er møre)
3 – 400 g kød og melboller
Ønskes der kartofler i suppen, koges de i en gryde for sig selv,
så undgås stivelsen
Kød og høne/kylling, kraftben lægges i en stor gryde ca. 12 l,
fyld vand på så det står ca. 5 cm over kødet, kog op og skum af,
meget omhyggeligt
kom suppeurterne på og lad det simre i ca 2 – 3 timer
Når det har kogt længe nok, kødet er mørt tages det op og stilles på køl,
oksekødet meget gerne med et lille tryk på. Suppen stille ligeledes på køl,
til næste dag.
Næste dag hvor suppe er kølet helt ned, er fedtet stivnet på overfladen,
Nu er det meget let at fjerne, fjern så meget som du synes, men ikke det
hele, der skal være lidt tilbage, si grøntsagerne fra suppen.
Sæt suppe over varmen og kog op
Vil man have en meget klar suppe, skal suppen klares og det gøres med
æggehvider. 3 æggehvider pr. liter suppe. Ønsker du at klare suppen så
er det nu du skal i gang med æggehviderne
Pisk det antal æggehvider der er brug for, let sammen
suppen koges nu op, der tilsættes de piskede æggehvider i suppen
Suppen skal nu koge i 10 – 15 min.
Trækkes fra varmen og står i 10 – 15 min og der må ikke røres i suppen
Når tiden er gået, sies suppen, helst igennem et klæde/stofpose
Nu har du en helt klar suppe
Smag til med salt og peber
Er suppe ikke kraftig nok i smagen, ventes med salt, peber og suppen
reduceres lidt til den ønskede smag er opnået.
Så smages til med salt og peber
Tilsæt suppeurterne, koges møre ca. 10 min
Tilsæt kød og melboller, varm op til lige under kogepunktet.
Nu er der ret meget kød til denne suppe, som kan anvendes til
andre middagsretter
Oksekød med sur/sød sovs eller peberrodssauce, biksemad
Sur/sød sovs, peberrodssovs
Lav en opbagning af 3-4 spsk mel og 3 – 4 spsk smør
Spæd med 5 – 6 dl af suppen
Tilsæt 1½ – 2 dl fløde/mælk
Kog sovsen godt igennem
Smag til med 1 – 2 spsk lagereddike
Tilsæt 1 – 2 spsk sukker
Smag til med salt, peber og sukker
Lad sovsen koge et øjeblik
Peberrodssovs.
Tag gryden fra varmen
Tilsæt frisk revet peberrod af et stykke på 5 – 6 cm
Nu må sovsen ikke koge mere, kogning ødelægger peberrodssmagen.
Høne/kylling tartelettefyld, hønsesalat, hønsefrikasé, høns i asparges.
Det er nu tid til servering af en dampende varm suppe
Dagens tallerken, Mikkeldagssuppe med okse og hønsekød, velbekomme
Anden dagen serveres suppen og æbleskiver med jordbærsyltetøj og flormelis.
De lækreste æbleskiver med kærnemælk bagt med svindfedt/rapsolie giver
en fantastisk sprød lækker overflade.
Ingredienser.:( 3 – 4 pers)
5 dl hvedemel
½ tsk salt
2 tsk sukker
1½ tsk kardemomme
1 tsk natron
1 knivspids bagepulver
3 æg
4½ dl kærnemælk
3 spsk god rapsolie
½ vaniljestang, korn heraf
Citronskal, revet
Svinefedt/rapsolie til stegning
Tilbehør:
Flormelis, jordbær syltetøj
Bland alle de tørre ingredienser i en skål, mel, salt, sukker, vaniljekorn,
kardemomme, bagepulver, natron og revet citronskal.
Skil æggene i blomme og hvide
Rør æggeblommerne sammen med kærnemælk og rapsolie
Rør det i de tørre ingredienser
Lad dejen hvile en halv time på køl
Pisk æggehviderne som vendes i dejen
Opvarm æbleskivepanden, kom lidt fedt/olie i hvert hul
Fyld hullerne trekvart op med dej, det hæver meget
Vend æbleskiverne en halv omgang når de hæver i kanterne
Bag dem lysebrune
Steg æbleskiver til du har brugt dejen
Serveres lune med et drys af flormelis og syltetøj
Anden dages tallerken, Mikkeldagssuppe og æbleskiver med syltetøj,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar