Tærter er bagværk af en tærtebund af mørdej og fyld. Den kan være med
eller uden dejlåg. Der er to hovedtyper: madtærter og desserttærter.
Madtærten består af en bund, fyld og æggemasse. Bunden er en usødet
mørdej. Fyldet kan være grøntsager, frugt, kød, fisk, fjerkræ, ost eller
blandinger heraf.
køkkenet kalder
Ingredienser: (2 – 3 pers.)
Tærtedej:
100g hvedemel
½ tsk. salt
100g smør
100g fuldkornshvedemel
1 dl. mælk
Fyld:
3 spsk. olivenolie
100g spidskål
75 g spinat, frisk
1 stk. løg
60g mandler
3 stilke frisk timian
2 stk. æg
200g hytteost
1 tsk. salt
1 tsk. peber, friskkværnet
1 tsk. chiliflager, tørret
Start med tærtedejen, som meget gerne må laves dagen før
kom mel, salt, og smør op i en foodprocessor og kør det godt
sammen, et kort øjeblik,
tilsæt mælk af et par omgange, og ælt det godt sammen, meget kort
så snart det er ensartet, kommes det i en plastpose og stilles i køleskab
i minimum to timer, men meget gerne til næste dag.
Smør en tærteform godt over det hele, brug evt. en bagespray
rul den kolde tærtedej ud på et meldrysset bord, til en tykkelse på
ca. 3 mm. husk at bevæge dejen, så den ikke hænger fast i underlaget
rul dejen op på kagerullen og flyt den over på tærteformen
tryk dejen godt ud i kanten og bunden, uden at trykke hul i dejen, nu er
dejen lidt for stor, men lad den hvile sådan i formen i ca.15 -20 min.
inden overflødig dej trykkes af over kanten, dejen trækker sig sammen
hvis den ikke får hviletid.
Tænd ovnen på 180gr. varmluft elle 200gr. alm. ovn
Pil løget og hak det fint, sauter det i lidt olie på en stor pande, til løgene
er blanke og næsten gennemsigtige
snit kålen meget, meget fint, gerne på et mandolinjern, kom det på panden
og steg det sammen med løgene i 3 – 4 min. ved middel varme, træk
panden fra varmen, og lad det afkøle lidt.
Pres spinaten fri for vand, og hak det let med kniven, tilsæt det til panden
den skal blot tilberedes let i varmen fra de øvrige ingredienser.
Skyl og pluk timian, og hak det fint, pisk æggene god sammen med timian,
hytteost, salt, peber og chiliflager i en anden skål, smag til med evt. salt,
peber og yderligere krydderier.
Hak mandlerne groft, drys halvdelen ned i fyldet, og gem resten til topping
når tærten er bagt
hæld æggeblandingen ud i fyldet på panden, og bland det godt
fordel alt fyldet jævnt i den ubagte tærtebund, og bag den i en forvarmet ovn
til æggestanden er fast og gylden, ca. 30 – 35 min. lidt afhængig af ovnen.
Lad tærten hvile et par min. før du løfter den over på et serveringsfad
drys den varme tærte med de resterende hakkede mandler, server tærten evt.
med en grøn salat,
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Middag/frokosttærte med spidskål, spinat, hytteost, okonomisauce og
Japansk mayo, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar