Havtasken er en yderst eftertragtet og fremragende spisefisk med hvidt, fast kød, der
er velegnet til at dampe og stege. Når den er tilberedt minder kødet mere om kødet
fra en hummer end fra andre fisk. Fisken uden ben, der er kun et stykke brusk midt
igennem hele fisken, når finnerne er klippet af.
køkkenet kalder
Ingredienser. (2 pers.)
400g havtaske filet
1 pk. Bacon sliced
3 stk. mellemstore kartofler
½ liter oksefond (terning)
3- 4 stk. æggeblommer
2 stk. gulerødder, store
¼ liter fiskefond (terning)
50g smør
50g hvedemel
1 dl. fløde
lidt rapsolie
Salt
Pommes duchesse:
Start med at skrælle kartoflerne og skær dem ud i små stykker
kog dem møre i oksefond, tilsat lidt salt, kog i 20 min.
hæld fonden fra kartoflerne og purerer dem igennem en sigte og
ned i en skål. Lad de purerede kartofler køle af i par minutter
rør æggeblommerne i, et af gangen – det skal være en lind masse
men det må ikke være for tyndt. Brug færre æggeblommer, hvis du
er i tvivl. Del blandingen op i portioner i smurte ramekiner med lidt god
top på hver portion
Bag dem i 20 min. i en forvarmet ovn ved 210gr. varmluft. De skal hæve
en smule og have en flot gylden farve.
Filet af havtaske:
Fjern først de tynde hinder, der omkring fisken, i denne opskrift må der
godt være lidt tilbage
læg baconskiverne på et skærebræt, så de overlapper en smule. Lav
en ”baconflade” for hvert stykke havtaskefilet, og juster antallet af bacon
skiverne, så fladen passer i størrelsen
læg havtasken på baconen og rul den forsigtig ind. Hvis baconskiverne er
så lange, at de kan nå mere end en gang omkring, så skær dem i længde
Snør det hele sammen med kødsnor.
Varm lidt rapsolie op på en slip let-pande, og steg den baconindsvøbte
havtaske ved middel varme ca. 20 – 25 min. Vend stykkerne løbende
så baconen bliver stegt hele vejen rundt, baconen skal ikke være sprød
når havtasken er gennemsteg – hvilket kan ses på, at kødet skifter farve
og begynder at flage, tages den af panden. Lad den hvile fem til otte min.
inden du skærer den i tykke skiver, gerne på skrå.
Gulerødder:
Skræl gulerødderne, og skær dem i tern af ca. 1 cm på hver led
Varm lidt rapsolie op på en lille slip let-pande, og steg gulerødderne
ved lav varme til de er møre, men stadig har bid, de skal ikke have stegeskorpe
sluk for varmen, og sæt panden til side, så gulerødderne holder sig lune
indtil retten skal serveres.
Sauce supreme:
Smelt smørret ved lav varme i en kasserolle
tilsæt melet og pisk det sammen, så det ikke klumper
skru op for varmen, og tilsæt fiskefonden lid efter lidt, mens du pisker, brug
lidt mindre fiskefond hvis du synes, saucen bliver for tynd. Du kan med
fordel tilsætte en halv terning hummer pasta, hvis du har.
lad det koge op, så det lige akkurat bobler. Skru ned for varmen, og rør
fløden i, varm saucen igennem, og smag til med salt.
klar til servering.
Anretning:
læg to til tre skiver af havtasken på hver tallerken sammen med pommes
duchesse og en portion gulerødder. Hæld sauce supreme over, til du synes
det er passende – men brug gerne rigeligt.
det er tid til servering.
Dagens tallerken, Havtaske filet i bacon med pommes duchesse, gulerødder og sauce
supreme. Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar