Traditionen tro, bliver der afholdt før jul hvert andet år.
Det er jo hyggeligt at starte julen lidt før, så børn og
svigerbørn kan holde jul hos deres respektive forældre/
svigerforældre den 24 december.
Menuen er lidt julet, men det hører sig jo til i denne tid
hvor der er travlhed i køkkenet. Så vi kigger indenfor
i køkkenet og griber chancen for at komme til at lave lidt mad.
Vi er i køkkenet.
Hovedret: Glaseret skinke med grønlangkål og brunede kartofler
Dessert: Æble en surprise med appelsinsauce
Glaseret skinke:
2,5 kg. skinke, forkogt
Glasering:
100 g fransk sennep
100 g brun farin
2 spsk. Balsamico
2 spsk. Chilisauce, sød
Hele nelliker
Krydderblanding nr. 6
(1 stort laurbærblad, 1 tsk. Allehånde, 1 tsk. Nelliker, 1 stang kanel)
2 – 3 spsk. Rasp
Start med at røre dressingen sammen til glaseringen
Fjern nettet fra skinken (som er forkogt)
Rids fedtlaget i et harlekin mønster
Stik hele nelliker i skinken, der skal bruges mange
Smør dressingen til glaseringen på skinken
Sæt den i en forvarmet oven på 240 gr. I ca. 30 – 35 min
Smør evt. skinken en gang mere med dressingen.
Lad skinken hvile i 5 – 10 min før udskæringen.
Grønlangkål:
900 g grønkål, frossen
1 l mælk
3 dl fløde
3 – 4 spsk. Smør
3 – 4 spsk. Mel
Grønlangkål:
Sæt en gryde over med piskefløde, mælk og grønkål
Kog langsomt op
Rør en smørbolle af 25 g smør og 3 spsk. Hvedemel
Når gryden med grønkålen koger skrues ned for varmen
Den hakkede grønkål piskes godt ud i mælk/fløde blandingen
Tilsæt lidt af smørbollen, pisk den godt ud i grønkålsblandingen
Fortsæt med at tilføje smørbollen til ønskede konsistens er opnået
Tilsæt 2 – 3 spsk. Sukker
Smag til med salt og evt. mere sukker
Brunede kartofler:
2 – 3 gl. små kartofler eller 1 kg. Små kartofler som man
selv koger og piller.
6 – 8 spsk. Sukker
25 g. smør Evt. lidt vand
Sæt en eller to pander over god varme med 4 – 5 spsk.
Sukker på hver pande
Når sukkeret smelter og er ved at tage farve
Tilsættes en god klat smør til sukker massen
De kogte kartofler skylles i koldt vand og drypper lidt af
Tilsættes panden med sukkermassen
Ryst god rund på kartoflerne, så sukkermassen fordeles jævnt
Begynder sukkermassen at blive lidt klistret, så tilsættes
en lille smugle vand.
Æble en surprise:
Dessert:
Ingredienser:(8 pers)
8 stk. æbler store belle de boskoop
4 stk. Appelsiner
60 g. Pistacier nødder
Sukker 1 dl.
Sirup
3 spsk. Likør Cointreau
Flormelis
Store belle boskoop æbler skrælles
Udstikkes til samme størrelse med en udstikker i
passende størrelse
Et låg skæres af
Udstik en skal på ca. 1 cm med en udstikker uden at gå helt igennem
Æblerne udhules med et kuglejern, og kødet gemmes,
undtagen kerner og skrog
Æble-skallerne lægges i vand med citronsaft i, det skal dække helt,
så ikke de bliver brune
Kødet blandes med appelsinkød og hakkede pistacier
Varmes i kraftig sukkersirup
Parfumeres med likør
Salaten fyldes i æblerne og låget lægges på
De pudres med flormelis
Bages i en hed ovn ca. 220 gr i 10 – 15 min.
Pyntes af med en lille kugle ribsgele på toppen
Serveres lune med kold appelsinsauce.
Appelsinsauce:
1 gl. appelsinmarmelade
1½ – 2 dl. Appelsinsaft
Maizena
2 spsk. Cointreau, likør
Appelsinmarmelade blendes
Spædes med appelsinsaft
Koges op, og jævnes med maizena til passende konsistens
Smages til med Cointreau.
Det er tid til servering.
Dagens hovedret, Glaseret skinke med grønlangkål og sukker
brunede kartofler,
velbekomme.
Dagens dessert, Æble en surprise med kold appelsin sauce,
velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar