Efteråret nærmere sig og det er tid til at inviterer gæster på
en høstmiddag, som består af:
Forret: Minitærter med jordbærtomat, skinke og ost
Hovedret: Roastbeef med kartoffelsoufflé og mango-avocadosalat
Dessert: Brown sugar ice cream- nøddecrunch og friske bær
Forret: Minitærter med jordbærtomat, skinke og ost
Ingredienser: (6 – 8 stk.) eller køb en færdig dej.
Tærtedej:
190g hvedemel
125g smør, koldt
½ tsk. salt
1 stk. æggehvide
1 – 2 tsk. koldt vand
Start med at skære smørret i mindre stykker, kom mel, salt i
en foodprocessor, kør og kom smørret i samtidigt så du har
en smulderet dej, som samles med æggehviden og er det ikke
nok, så tilsæt 1 – 2 spsk. vand.
pak dejen ind i film og lad det hvile i ca. 30 min. i køleskab
Rul dejen ud i størrelser til minitærteformene, pres dem hurtigt
ned i formene og prik bunden med en gaffel, rør ikke ved kanten
hvor dejen godt må stikke lidt over, dæk dem med film, og lad
dem hvile i køleskabet mindst 30 min.
Tænd ovnen på 225gr. tag tærterne ud af køleskabet og skær
kanten rene med en kniv
for bag tærterne midt i ovnen ca. 10 min. Når tærterne er for
bagt kan fyldes tilsættes.
Fyld til tærterne:
9 stk. kirsebærtomater
3 stk. æg
1 dl. fløde
2 dl. mælk
1 knsp. Salt
1 knsp. Peber
4 skiver Serrano skinke
150g revet ost
lidt kviste af timian, basilikum, oregano eller persille
Del tomaterne i halve
Pisk æg, fløde, salt og peber god sammen,
beklæd alle formene med serrano skinken
fordel den revet ost i formene, hæld æggeblandingen
over osten læg en halv tomat og en lille grøn kvist i
hver form. bag tærterne midt i ovnen ca. 15 – 20 min.
tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en rist
klar til servering.
Dagens forret: Minitærte med serrano skinke, ost og æg
Velbekomme
Hovedret: Roastbeef med kartoffelsoufflé og mango – avocadosalat
Ingredienser: (6 – 8 pers.)
1,5 kg. Roastbeef af inderlår
2 stk. rosmarinkviste
salt og peber
Marinade:
1 liter vand
½ dl. salt
1 stk. løg, skåret i både
2 fed hvidløg, knust
½ spsk. knust sort peber
1 bundt grovhakkede krydderurter f. eks. Basilikum , timian
1bundt grovhakkede persille
Kartoffelsoufflé:
1 kg. Kartofler
1 spsk. smør
3 dl. mælk
1-2 fed hvidløg, presset
1 tsk. salt
1 kvn. Hvid peber
3 stk. æg
1 dl. ost, revet
Mango – avocado salat:
2 stk. mango
2 stk. Avocado, skrællet og grovhakkede
1 stk. Rød Peberfrugt, udkernet og skåret i tern (kan erstattes med gulerod)
1 stk. grøn peberfrugt, udkernet og finthakkede (kan erstattes med squash)
½ dl. hakkede timian
½ dl. appelsinjuice
½ dl. limejuice, af 2 lime frugter
salt, sort peber fra kværn
Start med at ordne kødet, krydr med salt og peber og steg roastbeefen
drys salt og peber ud på skærebrættet og rul stegen godt i blandingen
Varm en pande godt op tilsæt smør. Brun nu roastbeefen godt af
på alle sider. Når den har fået en pæn farve/stegeskorpe lægges
den i en lille bradepande på et leje af rosmarinkvist og løvstikke
Hæld stegeskyen fra panden over roastbeefen, sæt et stegetermometer
i stegen på det tykkeste sted. Her er det vigtigt, at stegetermometer
kun stikker ind til midten. Sæt bradepanden i ovnen, skru ned til
150 – 160 gr. Når stegetermometer når 55 gr. Tages stegen ud af ovnen
Lægges på et stykke papir dækkes med et klæde. Stegetermometer
må ikke tages ud af roastbeefen. Der vil stå en stråle af kødsaft ud
af hullet fra stegetermometer. Nu skal roastbeefen hvile i ca. 20 min.
gør marinaden klar, samtidigt med at kødet sættes i ovnen.
Kog vandet op, tilsæt løg og krydderier lad det koge et øjeblik,
og køl lagen ned Læg den stegte roastbeef i en skål og hæld den kolde lage over.
Skal nu ligge i marinaden 4 – 5 timer, men ikke længere.
pak den ind i folie og læg den i køleskabet, skæres i tynde skiver før
serveringen og pyntes med friske krydderurter.
Dagens hovedret: Marineret Roastbeef, med kartoffelsoufflé og salat
Kartoffelsoufflé:
sæt ovnen på 225 gr. kog kartoflerne og mos dem, bland mosen med
smør, hvidløg, mælk og æggeblommer til en lidt løser konsistens end
alm. kartoffelmos, smag til med salt og krydderier.
Pisk æggehviderne til en fast skum og bland det forsigtigt med mosen
som lægges i en smurt ildfast fad. Drys den revet ost over souffléen,
bag souffléen midt i ovnen ca. 20 min. eller til den har fået en pæn lysebrun overflade
klar til servering.
Salaten:
bland alle ingredienserne, undtage avocado til salaten,
skær gulerod i små tern ca. 5x5x5 mm det samme med squash
timian hakkes fint, mango i tern på ca. 10x10x10 mm.
læg avocado i bunden af skålen og, tilsæt Limejuicen og appelsinjuice
Avocadoen skifter ikke farve pga. limejuicen i salaten, er marinade for sur, tilsæt
lidt flydende sukker eller alm. sukker. Hæld salaten over, rør det hel igennem
lige før serveringen.
Det er tid til servering.
Dessert: Brown sugar ice cream- nøddecrunch og friske bær
Ingredienser
Is (5 pers.)
2 æg
150 g. brun farin
½ -1 tsk. kanel
korn af 1 polynesisk vaniljestang
2½ dl. Piskefløde
2½ dl. Mælk
Karamelsovs:
Ingredienser:
50 g. brun farin
50 g. lys sirup
1 dl. Piskefløde
25 + 25 g. smør
Start med at lave iscremen.
Pisk æg, brun farin og vaniljekorn sammen.
Det skal ikke piskes luftigt, bare blandes godt.
Kom fløde og mælk i en gryde og varm op til knap kogepunkt.
Hæld den varme mælkeblanding i æggeblandingen under piskning.
Hæld cremen tilbage i gryden og varm den op under omrøring.
Den skal varmes op til den tykner. Den må absolut ikke koge, så skiller den.
Hvis du bruger termometer, skal den være ca. 82 – 83 grader.
Hæld iscremen gennem en sigte. Fanger æggetrevlerne, der er i rå æg
Dæk med husholdingsfilm helt ned på cremen.
Køl cremen ned i køleskabet.
Lav karamelsovsen mens iscremen køler ned.
Kom fløde, brun farin, sirup og 25 g. smør i en gryde.
Varm op og kog uden låg under jævnlig omrøring ved ikke
for høj varme i ca. 10 minutter.
Tag gryden fra varmen og rør 25 g. koldt smør i.
Hæld i en skål og køl ned til stuetemperatur.
Isen køres på ismaskine.
(eller sættes i fryseren, så skal der røres i isen hver halve time til det når en
soft-ice konsistens)
Fyld en tredjedel af isen i formen.
Hæld lidt karamelsovs over.
Kom en tredjedel mere is over.
Hæld lidt karamelsovs over.
Kom det sidste is på og byd den sidste karamelsovs til.
sæt formen (formene) i fryseren og tag dem ud ca. ½ time
før de skal serveres. Fjern proppen i bunden af formen og
fjern låget, vend den på hovedet og stil den på en tallerken
efter ca. 15 – 20 min. glider isen selv ud af formen, fjern
formen og pynt af med bær, og karamelsovs
Det er tid til servering.
Dagens dessert, Brown sugar ice cream- nøddecrunch og friske bær
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar