Så er det tid til at invitere gæster og fejrer Aase’s fødselsdag med en 3 retters meny
Forret: Blinis med røget lakserose, rødløg og philadelphiacreme
Hovedret: Helstegt oksefilet, franske flødekartofler, glaserede perleløg og græsk salat
Dessert: Cheesecake med rabarbergelé
Blinis:
Ingredienser: (12 stk.)
100g hvedemel
50g boghvedemel
½ tsk. bagepulver
1 tsk. sukker
½ tsk. salt
2 stk. æg
1½ dl. mælk
50g smør, smeltet
1 bundt purløg
100g philadelphia eller buko
1 stk. rødløg
purløg til pynt
Start med at blande mel, boghvedemel, bagepulver, sukker og salt
rør æg og mælk sammen i en skål og pisk melblandingen og det
smeltede smør i.
Lad en blinispande blive varm og kom evt. lidt smør i hullerne
kom ½ dl. dej i hvert hul og bag blinisene, ved jævn varme ca. 2
min. på hver side til de er gennembagte og gyldne.
Skyl purløget, og klip det fint. Rør det i philadelphia. Kom 1 tsk. på
hver blinis, skær de røgede lakseskiver i mindre skiver, og fold dem
som en rose og anret dem på hver blinis
Hak rødløget fint, og drys det over.
pynt evt. med purløg strå.
Dagens forret: Blinis med røget lakserose, rødløg, ostecreme og dutter af okonomisauce.
Helstegt oksefilét i ovn, intervalstegning: (8 pers.)
Ingredienser:
ca. 2 kg oksefilet
3 spsk. balsamico, rød
salt
1½ tsk. timian
Skær evt. fedt eller krølfedtet på oksefileten i harlekinmønster
gnid saltet grundigt ind i stegen over det hele
smør stegen med balsamico, og lad den hvile i ca. 10 min.
varm en pande op med en god klat smør og brun fileten
grundigt på begge sider, den må godt få en god stegeskorpe.
Læg den på en rist med fedtsiden opad og drys med timian.
sæt bradepanden eller ildfast fad i en forvarmet ovn 150gr varmluft
og steg nu oksefileten i ca. 25 min.
tag stegen ud og lad den hvile utildækket i ca. 20 min.
Sæt et stegetermometer ind i midten af stegen på det tykkeste sted,
og sæt den tilbage i ovnen og lad den stege videre, indtil den når en
kernetemperatur på 58 gr, så får du en let rosa, mør og saftig filét
det tager ca. 20 – 25 min. afhængig af ovnen
Lad nu oksefileten hvile utildækket i 15 min. inden udskæringen
og er klar til servering.
Dagens hovedret: Helstegt oksefilet, franske flødekartofler, glaserede løg og salat
Franske flødekartofler: ( 8 pers.)
Ingredienser:
2 -2½ kg. Kartofler
¾ liter fløde
¼ liter mælk
2 fed hvidløg, hakket
1 – 2 stk. løg, hakket
½ tsk. muskatnød, revet
salt og peber
2 – 3 stk. tomater, til pynt
Start med at sætte fløde og mælk over varmen i en stor gryde
løgene skrælles og hakkes
tilsæt til gryden de hakkede løg, hvidløg og revet muskatnød.
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver, ikke for tynde og ikke for tykke
når fløden er ved at være kogt ind og er cremet, smag til og tilsættes kartoffelskiverne
som koger i fløden 10 – 15 min.
Kom det hele i et smurt ildfast fad, sæt fadet i en forvarmet ovn 190 – 200gr.
til flødekartoflerne er gyldne på toppen.
skær tomaterne i skiver og pynt af med en stribe af tomater oven på
flødekartoflerne og er klar til servering.
Glaserede perleløg: (8 pers.)
Ingredienser:
1000g perleløg, frost
50g sukker
75g smør
Start med at få perleløgene tøet op
smelt sukkeret på en dyb pande
når det er let gyldent tilsættes smørret,
når smørret skummer tilsættes løgene
og steger til de er gyldne, skru ned for
varmen og lad løgene simre 5 – 10 min.
til de er møre, tilsæt evt. lidt vand, hvis
de bliver for klistret.
klar til servering.
Bønnesalat: (8 pers.)
Ingredienser:
300g grønne bønner, frost/friske
100g cherrytomater
1½ dl. bredbladet persille, finthakket
1 stk. rødløg, skåret i tynde ringe
150g feta, smuldret
100g græskarkerner
Croutoner:
3 skiver lyst brød, skåret i tern
3 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg, presset
flagesalt og sort peber
Start med at nippe enderne af bønnerne, hvis det er friske bønner du bruger, ellers
bring en gryde med let saltet vand i kog og tilsæt bønnerne.
lad bønnerne koge i ca. 2 – 3 min. hæld vandet fra og skyl bønnerne i koldt vand
og lad dem dryppe af.
skær bønnerne i stykker på ca. 2 – 3 cm. i længden og vend dem i en skål med
finthakket tomater, bredbladet persille, rødløg og halvdelen af fetaosten, der
smuldres i, vend det godt sammen og anret på et fad.
Varm en pande op og kom brødtern, olivenolie og hvidløg på
rør konstant rundt til brødene er let ristet og sprøde. Drys med flagesalt og
friskkværnet peber, tag af varmen og drys over salaten.
Rist græskarkernerne på den samme pande til de popper og bliver sprøde.
Anret græskarkerner, croutoner og resten af den smuldrede feta over salaten
klar til servering.
Dagens hovedret: Helstegt oksefilet, franske flødekartofler, glaserede løg og salat
Cheesecake med rabarber: (10 – 12 pers.)
Ingredienser:
Bund:
200g digestive kiks
100g smør
Start med at smelte smørret, uden at det bruner
knus kiksene til krummer, nemmest i en foodprocessor
tag smørret af varmen, tilsæt kiksekrummerne, og bland
det godt sammen.
Beklæd bunden på en springform Ø 24 cm. med bagepapir
og indersiden med kageplast.
fordel kiksesmørret i bunde så jævnt som muligt.
Ostecreme:
Ingredienser:
400g flødeost naturel f.eks. Philadelphia
4 blade husblas
150g flormelis
2 stk. lime, økologiske, skrællen skal bruges
4 dl. Piskefløde
Start med at lægge husblassen i blød i meget koldt vand, det skal være dækket
i ca. 10 – 15 min.
bland flødeost, flormelis og revet skal af begge lime.
pres saften af limene ud i en gryde, og kog det op
vrid husblassen fri for vand, og kom det i gryden og lad det smelte ud i limesaften.
sæt den til side, for at afkøle.
Pisk fløden til en luftig skum
bland flødeost, husblassen og vend forsigtig flødeskummet i
hæld ostecremen ned i springformen, og fordel den så jævnt som muligt
sæt formen i fryseren i ca. ½ times tid, mens vi laver toppen til kagen.
Rabarber gelé:
Ingredienser:
3 stk. lime
3 blade husblas
150g rabarber, evt. frost
150g flormelis
¾ dl. vand
Start med at lægge husblassen i koldt vand så det er dækket i ca. 10- 15 min.
skær top og bund af rabarberne og skyld i kold vand
skær rabarberne i små stykker, tilsæt dem til en gryde med ¾ dl. vand, kog det op
pres saften fra begge limes, og si det hele gennem en si eller klæde, sammen
med rabarberne.
nu har du den rene saft fra rabarberne.
lime saft tilsættes til rabarbersaften
sigt flormelis i rabarbersaften, og rør det sammen
vrid husblassen fri for vand, og smelt den sammen med rabarbersaften
Stil rabarbergeléen til side, og lad den køle af i ca. 20 min, men ikke i køleskab
tag kageformen op af fryseren, og hæld forsigtigt rabarbergeléen over
ostecremen, med bagsiden af en spiseske, så der ikke dannes lufthuller.
kom ostelagkagen i fryseren igen i ca. ½ – ¾ time inden den serveres.
det er tid til servering.
Dagens dessert: Cheesecake med rabarbergelé, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar