Hovedret: Vitello Tonnato
Dessert: Bagte rabarber med hyldeblomstfløde
Vitello tonnato
Så kom vi til Italien, hvor man ikke kan komme uden om denne ret,
vitello tonnato, hvor kød og fisk bliver blandet sammen og som
smager forrygende.
Vitello tonnato er en italiensk ret af tyndskåret kalvekød, med en
cremet mayonnaise agtig sovs, som er blevet smagt til med tun.
Retten serveres enten kold eller ved stuetemperatur. Den bruges
både som forret eller hovedret. Oprindeligt kommer den fra
Italien, men den er også blevet populær i Argentina, hvor den
kendes som vitel toné og er en del af traditionel julemad.
Serveres retten ved stuetemperatur er det en guddommelig spise
for små djævle 😉
Ingredienser: (8 pers.)
1400g kalveinderlår/roastbeef af okseinderlår
3 stk. løg, hakket
3 dl. hvidvin
3 – 4 stk. gulerødder, i grove tern
4 stk. nelliker
5 stk. laurbærblade
3 stængler bladselleri
1 stk. oksebouillon terning
Tunsovs:
2 ds. tun i olie, ca. 300g
1 stk. citron, saften af citronen
1 stk. citron i skiver
3 stk. æggeblommer, rå eller pasteuriseret er op til en selv
1 dl. olivenolie
2½ – 3 dl. vindruekerne olie/raspolie
2 – 3 tsk. salt
peber
4 tsk. kapers
6 stk. ansjosfileter
4 tsk. hvidvinseddike (hvid balsamico)
2 tsk. dijonsennep
lidt oliven til pynt
Har du købt kalvesteg, starter du med at pudse den af
fjern fedt, sener og lign.
Jeg brugte en roastbeef af okseinderlår som var afpudset
Hak det ene løg og den ene gulerod fint
Tag stegen krydr den med salt og peber.
Tag en frysepose og læg stegen i sammen med finthakket løg og gulerod
hæld hvidvinen i posen, tilsæt laurbærblade og nelliker til posen
luk posen tæt og lad stegen marinerer i ca. et døgn.
Vend den nogle gange i løbet af døgnet
Tag stegen ud af posen, men gem marinaden
snør stegen så den bliver pæn rund, hvis det ikke er gjort
Sigt marinaden, skær de resterende løg, gulerod i grove tern
sammen med bladselleri i store stykker.
kom det hele i en gryde
læg stegen i gryden og flyd op med vand til det dækker stegen
tag stegen op igen
Tilsæt oksebouillon terningen
varm gryden op over god varme
når bouillonen koge, lægges stegen forsigtig i
Når bouillonen igen koger skal stege koge i 15 min. pr. kg.
hvis man ønsker en rød/rosa kerne, som jeg syntes smager bedst.
Skal den være helt gennem kogt skal de have ca. 40 min.
stegen tages op og afkøles, pakkes ind i stanniol og skal på køl
Skæres i så tynde skiver som muligt
Tunsauce:
Æggeblommer, kapers, ansjosfileter, tun, 1 spsk. citronsaft, hvidvinseddike
og dijonsennep køres sammen i blenderen, et kort øjeblik.
Tilsæt olivenolie lidt ad gangen og derefter solsikke/raspolie
saucen skal være tyk, men til at hælde
smag den til med salt, peber og citron
anret de tyndt skæret skiver af stegen på et serveringsfad
Skær tynde skiver af citron i kvarte og læg ovenpå stegen
hæld tunsaucen over i gavmild mængder
Pynt med oliven
Serveres med et groft brød og en god blandet salat.
Dagens hovedret, Vitello tonnato med groft brød og blande salat, Velbekomme
Bagte rabarber med hyldeblomstfløde
En sæson bestemt dessert er denne med rabarber, hyldeblomst og jordbær
Desserten men vender tilbage til år efter år, nem og hurtig,
og så smager den altså bare godt.
Ingredienser: (8 pers.)
600 g rabarberstilke
2 stk. vaniljestænger
240 g sukker
4 – 5 spsk. vand
Rens rabarberne og snit dem i stykker på ca. 2 cm
læg dem i et ildfast fad
Skrab kornene ud af vaniljestængerne
del kornene med lidt sukker, ved at mase vaniljekornene med sukker
drys blandingen over rabarberne og resten af sukkeret
de tomme vaniljestænger lægges sammen med rabarberne
tilsæt lidt vand til rabarberne
læg låg på fadet eller et låg lavet af stanniol.
Bag rabarberne i ovnen ved 125 gr. i ca. 1 time
tag dem du af ovnen og lad dem køle af.
Bagte rabarber med hyldeblomst flødeskum: (8 – 10 pers.)
1 portion bagte rabarber
16 – 20 stk. jordbær
16 – 20 stk. makroner
3 – 4 dl. piskefløde
4 spsk. hyldeblomstsaft
Pynt:
Jordbær eller citronmelisse
Knus makronerne og læg dem i bunden af portionsglas
hæld noget af væden fra rabarberne over
Skyld og skær jordbærrene i tynde skiver
Læg jordbær og rabarber i glassene
Pisk fløden stiv med hyldeblomstsaft og sukker efter smag
kom flødeskummet i en sprøjtepose og fordel det i glassene
pynt med et halvt jordbær og evt. lidt guldstør.
Dagens dessert, Bagte rabarber med jordbær og hyldeblomstfløde,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar