Forloren skildpadde har næsten altid været for mange, noget man hentede i
en dåse eller kedelig grå plastikrulle fra supermarkedet. Op i en gryde med
skildpadden, kog nogle æg og vupti så er der mad, kedeligt – smagen kan
være god nok, men hvor mange E- nummer har du lige fået med i købet?
Vi fremstiller en hjemmelavet version med en fyldig intens smag som giver
dåsen baghjul. En version speciel til diabetes 2, men alle, også uden
diabetes kan være med.
Næsten som vores mor lavede den, men på meget kortere tid, og med
mange grøntsager. Vi er ude i en gammel dansk ret, der intet har med
skildpadde at gøre, jeg tror ikke mange laver det i dag.
Det er synd – for det smager himmelsk. Der er kæmpe forskel på den
færdigkøbte skildpadde og denne hjemmelavede i den sorte gryde.
Vi laver en stor portion, så er der også til fryseren.
Køkkenet kalder
Ingredienser.: (10 – 12 pers)
1,3 kg oksebov
1,2 kg Kalvecoulotte eller bov
2 stk. porrer, rensede
2 stk. gulerødder
200g knoldselleri
3 stk. zittauerløg, pillet
1 dusk løvstikke
10 stk. peberkorn, sorte
1 spsk. Salt
Vand til det er dækket
Suppeurter til kogning af kødet:
2 – 3 porreviske, porretoppe
3 stk løg, skåret i både
2 stk gulerødder, i grove stykker
3 – 4 laurbærblade
2 stk timianstilke, eller
1 tsk tørret timian
1 spsk basilikum
Peber
1 ds. fiskeboller
Kødboller:
1 kg kalv og flæsk, hakket
3 skiver hvidt brød
1 stk. æg
1 dl. Mælk
2 spsk. Mel
1 stk. løg, revet
1 tsk. salt
peber
Rør kødet sejt med salt.
Blød brødet ud i mælk.
Pil og riv løget fint.
Rør det udblødte brød, løg, æg og hvedemel i farsen.
Krydr med peber.
Hæld vand i en gryde, og bring det i kog. Kun lige til kogepunktet
Form farsen til små kødboller med en ske, og kog dem i vandet til de komme op igen
Stil dem til side.
Kogning af kød:
Start med en stor gryde 6 – 8 liter
Læg kødet i gryden med det som skal koge længst i bunden
Skær grøntsagerne i grove stykker
Fyld vand på gryden, så det står ca 5 cm op over kødet
Skru op for varmen under gryden, når kogepunkter er nået,
tilsæt suppeurterne
Der skummes jævnligt for fedt og urenheder, under kogningen
Når kogepunktet er nået igen, skrues ned så det står og simre.
Kig på kogetiden på kødet som du har købt
Først oksekødet og så kalvekødet
Vejledende kogetider oksekød 2 – 3 timer
Kalvekød 1 – 1½ time, når det er mørt tages det op af gryden
Kogetiderne afhænger helt af hvilken udskæring du bruger, så kontroller
kogetiden for det stykke kød som du har købt
Når kødet er blevet koldt, skæres det ud i små tern ca. 1x1x1 cm.
Skær de resterende grøntsager ud i samme størrelse
Kog grøntsagerne i lidt af fonden fra kødet, til de er al dente
Gem fonden til sovsen
Sovs:
1 stk. rødløg, grofthakket
2 tsk. citronskal, fintrevet
3 spsk. Olivenolie
15g smør
1 tsk. paprika
3 – 4 spsk. Hvedemel
70 g tomatpuré
Ca. 1 liter kogelage
1 dl. Madeira
1 tsk. Revet muskatnød
1 tsk. Salt, groft
1 tsk. peber
Lidt cayennepeber
Kom smør og olivenolie i en tykbundet gryde og lad det blive gyldent
Tilsæt løg, citronskal og krydderier og brun det ved jævn varme,
under låg
Drys med mel og bag det godt sammen
Pisk suppen i ca. 1 1/4 liter (fond fra grøntsager og kød) lidt efter lidt
Tilsæt Madeira eller sherry og evt lidt kulør
Vend kødet og kødbollerne i og kog saucen ved jævn varme i ca. 5 min.
Lad fiskebollerne dryppe af i en sigte og vend dem i saucen
Vend forsigtig grøntsagerne i og varm det godt igennem.
Smag til med salt, peber og madeira/sherry
Servers med ”smilende” æg og hvidløgsflüte
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Forloren skildpadde med smilende æg og hvidløgsflüte
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar