En meget gammel ret, som er hadet og elsket af mange,
lavet af indmad fra grisen. Dog med en fantastisk smag.
Nu står nissemor og holder øje med forberedelserne, venter
kun på at nissefar skal begynde, så hun kan godkende finkerne
til julefrokosten.
For en sikkerheds skyld har nissemor taget en gris med under armen,
hun vil være sikker på der er sul nok til jul.
Og med sin krop springer nissefar op og giver et lille hop,
vi skal i gang med finkerne
Ingredienser.: (8 – 10 pers.)
1 kg svinelever
2 stk. svinehjerter
4 stk. svinenyrer
1 spsk. eddike
salt
1 stk. løg
2 stk. timiankviste
2 stk. laurbærblade
10 stk. hele peberkorn, sort
1 stk. fedtflomme ca. 1 kg.
1 stk. løg
50g fedt
3 – 4 spsk. hvedemel
3/4 – 1 liter kogevand
salt og peber
Start et par dage før, med at køre fedtflommen igennem kødhakkeren,
det er lettest hvis fedtflommen er skalfrossen.
Det hakkede fedt kommes i en tykbundet gryde, sættes over svag
til moderat varme.
Rør i gryden en gang imellem, når fedtet er smeltet,
hældes det gennem en si, over i en skål der kan tåle varmen
Fedtgreverne som bliver tilbage i sien, lægges på fedtsugende papir
og køler af. Fedtgrever kan købes færdige hos slagteren.
Tag nyrerne, kom dem i en skål med koldt vand og 1 spsk. eddike
lad dem udvande i ca. 2 timer.
Rens og skyld, hjerter, lever og nyrer og sæt dem over i letsaltet vand,
lige så det dækker, og bring det i kog.
Skum det godt af, når det koger og tilsæt løg skåret i både,
gerne med skal på.
Tilsæt timiankviste, laurbærblade og peberkorn
Kog ved svag varme under låg til det er mørt, der er forskel på tiden
nyrer den korteste tid ca. 25 min.
Lever lidt længere 40 – 45 min., det samme med hjerter
Lad det hele stå i suppen, til næste dag meget gerne koldt, evt. i køleskab
Færdigkogte hjerter, lever og nyrer er nu klar til at blive skåret i mindre
stykker, klar til kødhakkeren sammen med fedtgreverne.
Når det hele er hakket, ristes det hakkede lever og hjerter af,
på en meget varm pande tilsat lidt svinefedt
Kogevandet sies og der kommes lidt fedt i en anden gryde som varmes op
Tilsæt mel pisk det godt igennem, spæd med kogevandet, det skal
blive en tyk suppe.
Pil løget og hak det, svitses i lidt fedt i en anden gryde.
Det hele er nu klar til at blive blandet sammen,
Kom det hakkede hjerter, lever, nyrer og fedtgrever i opbagningen
tilsæt de sauterede løg til blandingen.
Lad det stå og småsnurre i 5 – 6 min.
smag til med salt og peber.
Nu er det tid til at nissemor skal smage og godkende det til julebordet.
Nissemor smager – nikker – uhhhmmm der er gode, og tro mig
når nissemor siger sådan, så er de GODE.
Der er mange måder at lave finker på, nogle bruger svesker,
andre bruger lunger.
Jeg syntes at svesker gør dem for søde og lunger forstår jeg slet ikke,
lunger giver ingen smag det er kun fyldstof.
Men hver især kan komme det i som man nu syntes og er vant til.
Dagens tallerken, Finker med hjemmebagt rugbrød og rødbede, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar