Daube er en klassisk fransk gryderet, lavet med billig oksekød
braiseret i vin, grøntsager, hvidløg og herbes de provence
Traditionelt kogt i en braiseringspande og bør koges i lang tid
og tilberedes natten før det serveres.
Denne udgave er lidt hurtigere og koger i ca. 1 timer,
og kræver en gryde som kan gå i ovnen med låg,
(har du ikke låg, så lav et af stanniol,) og smager,
som om den har simret på komfuret i 8 timer, fuld
af smag og aroma.
Køkkenet kalder.
Ingredienser:(4 pers)
500 g oksekød i store tern f.eks. tykkam
300 g bacon i store tern
3 – 4 spsk. Smør/olie
2 spsk. Tomatpure
4 spsk. Hvedemel
2 stk. løg
1 helt hvidløg
1 stk. knoldselleri, lille
3 stk. kartofler
3 stk. gulerødder
1 tsk. herbes de provence
1 tot timian, stor
½ fl. Rødvin
½ l oksebouillon
Salt og peber
Lidt persille
Start først med grøntsagerne
Skræl selleri, løg, gulerødder og kartofler
Skær dem i rustikke stykker, i en størrelse så de ikke bliver til mos
når de koger samme tid som kødet
Hvidløget skæres midt over og tilsættes retten med skal og
det hele, det giver smag til retten
Skær oksekød og bacon ud i store tern
Varm en gryde med olie/smør
Brun først oksekødet, det er vigtigt at kødet bliver brunet hele vejen rundt
Tag kødet op og brun baconet så det får en god stegeskorpe
Når det er brunet tilsættes kødet igen til gryden
Tilsæt tomatpure og rør rundt, melet drysses over kødet
og vendes godt rundt
Tilsæt alle grøntsagerne og vinen
Lad vinen koge lidt ind, så syren reduceres ca. 5 – 10 min
Krydr med salt og peber
Dæk det hele med bouillon, så det næsten dækker
Efterfyld med vand, hvis der ikke er nok væske
Læg timian i gryden og låg på
Sæt gryden i ovnen ved 180 gr. varmluft i ca. 1 timer
(til kødet er mørt)
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Daube med kuvert flutes, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar