• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold

  • Forside
  • Madplan
  • Opskrifter
    • Forret
    • Hovedret
      • Okse
      • Gris
      • Fjerkræ
      • Fisk
      • Suppe
      • Grød
    • Dessert
    • Gæstemiddag
    • Grill retter
  • Brød og kager
    • Bagværk
    • Pizza
    • Syltning
    • Tilbehør
    • Diverse
  • Diabetes 2
    • Min type 2
    • Morgen
    • Frokost
    • Aften
    • Mellemmåltid
  • Om mig

Dansk hakkebøf med bløde løg og surt

29. juli 2015 by John Frøslev 9 kommentarer

Vi skal tilbage til det gode danske køkken, som man bestemt ikke skal
foragte. Hvad er mere dansk end hakkebøf med bløde løg, brun sovs
og agurkesalat, og som har en lang historie bag sig.

Der kom jo rigtig gang i landkøkkenet med hakkebøffen omkring første
halvdel af 1900 tallet, da køkkenmaskinerne holdt der indtog i køkkenet.
Før den tid hakkede man kødet i hånden, noget af et arbejde, men
man tog jo tiden til det.

Hakkebøf er en traditionel dansk spise, som er lavet et utal af gange
i de danske køkkener. Serveret på flere forskellige måder, på et stykke
rugbrød med et spejlæg øverst og i en bolle som er flækket på midten,
med diverse salater til burgeren.

Typisk i dag tage man en klump oksefars, trykker den lidt sammen
og former den som en bøf og så på panden.
Før i tiden gjorde man lidt mere ud af farsen, og det er ikke så ringe
endda.
Vi går til den, med en fars som man lavede den i ca. 1940

Ingredienser.:(2 – 3 per)
500 g oksefars, hakket 8 – 12 %
200 g løg
25 g smør/fedtstof
2 spsk. mel
2 spsk. vand
Salt og peber
1½ dl. Bouillon/fond
Nogle dråber Engelsk sauce efter smag
Tilbehør.:
400 g kartofler, kogte
Agurkesalat eller andet surt

Start med at pille løgene og skær dem i ringe
Brunes i halvdelen af fedtstoffet over stærk varme

Tilsæt 2 spsk. vand til løgene
Rør og vend i løgene, når de har den ønskede farve tages de af panden
Mel, salt og peber blandes på en tallerken

Farsen deles i 4 klumper
Tage hver klump og form den som en kugle
Tag kuglen af fars i den ene hånd
Kast den hårdt ned i den anden hånd

( billedet viser tre kugler hvor luften er slået ud og en der ikke er gjort noget ved.)
Gentag 3 – 4 gange

Det gør, at man slår luften ud af farsen, som derved hænger, beder sammen.
Kom lidt vand på spækbrættet og form bøffen
Hak et fint mønster på begge sider

Kom resten af fedtstoffet på panden, varm op til god varme
Vend bøfferne i melblandingen

Steg i ca. 3 – 4 min på hver side

Bøfferne tages af panden
Panden afkoges med bouillon/fond

Tilsmages med krydderier og trækkes fra varmen
Pisk et par klatter koldt smør i saucen
Laves som en skysauce
Ved anretningen lægge de brunede løg oven på bøfferne og der
hældes lidt skysauce over, resten af saucen serveres i sauceskål.

Så er det tid til servering

Dagens tallerken, Hakkebøf med bløde løg, nye kartofler, skysauce og
agurkesalat, velbekomme.
Mange glade madhilsner
John

Print opskrift

Skrevet i: Okse Tags: Dansk hakkebøf med bløde løg og surt

Previous Post: « Kalve scallopine med marsala og salvie
Next Post: Barbecueschnitzler med blomkål »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2023 on the Foodie Pro Theme