I dag kigger vi indenfor i det franske køkken og laver coq au vin
eller på dansk hane i vin. Der er nok lige så mange forskellige
måder at lave hane i vin på, som der er husmødre i Frankrig, enhver
kok med respekt for sig selv, har sin egen opskrift på denne
fortrinlige ret. Vi kender nok retten mest lavet på rødvin, men det
afhænger af hvilken Fransk region man er i.
I Alsace bruges hvidvin og får derfor navnet coq au vin blanc, hvor
i mod med rødvin hedder retten coq au vin. Det er nu også lige meget
hvad retten hedder, den smager forbandet godt hvad enten det er
med hvidvin eller rødvin, så vi skal i gang.
Køkkenet kalder
Ingredienser:( 4 pers)
1 stk. kylling ca. 1200 g
1fl. Rødvin, gerne bourgogne
2 – 3 dl. Hønsebouillon
1 gl. cognac, kan udelades
2 stk. løg, hakket
2 – 3 fed hvidløg
2 stk. gulerødder
2 stængler blegselleri
4 stk. nelliker
1 spsk. Hele peberkorn sorte
1 stk. suppevisk (timian, persillestilke og laurbærblade)
100 g bacon
250 g champignon, hvide
20 – 25 stk. Perleløg
2 – 3 spsk. Olivenolie
50 g smør
1½ – 2 spsk. Mel
1 spsk. Sukker
Salt og peber
Start med at dele kyllingen i 10 stykker
(to lår, to overlår, fire halve bryster og to vinger)
Krydr stykkerne godt med salt og peber
Brun dem i en stor gryde i lidt olivenolie/halvdelen af smørret
Når stykkerne er godt brunet af, tages de op og sættes til side
Klargør alle grøntsagerne
Groft hak løg, hvidløg,
Snit i grove skiver gulerødder og blegselleri
Sauterer nu de klargjorte grøntsager i lidt olivenolie til de bliver bløde
Men ikke brune, drysmelet over grøntsagerne og steg et
øjeblik under omrøring
Hæld cognac ved og flamber, (pas på emhætten) kan undlades
Tilsæt en flaske rødvin, samt krydderbuket, peber og nelliker
Kom kødstykkerne tilbage i gryden
Væsken skal dække kødstykkerne, er der for lidt væske
Tilsæt lidt hønsebouillon
Læg låg på gryden, lad den simre ved svag varm i ca. 45 – 60 min.
Skær bacon ud i strimler, steg dem næsten sprøde på en pande
Champignonerne renses, sauteres på panden i baconfedtet
Sættes til side
I en gryde/pande kommes perleløg, 2 spsk. Smør, lidt sukker
Lidt salt og vand så det lige akkurat dækker løgene
Sæt det over varmen og kog, til vandet er væk og
Løgene begynder at karamellisere
Tag løgene op, når de er gyldenbrune og sæt dem til side
Kog gryden af med resten af rødvinen, kog ind til det halve
Tag kødstykkerne op af gryden og si sovsen
Er sovsen for tynd, kan den jævnes med en smørbolle, men
Den må ikke blive for tyk
Kom kødstykkerne tilbage i gryden sammen med
Baconstykker, champignon, perleløg og sovs
Varm retten igennem og smag til med salt og peber
Serveres med et drys persille og brune ris eller kartoffelmos evt. flute
Det er tid til servering.
Dagens tallerken. Coq au vin med brune ris, velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar