Æblesmør er indkogt æblemos og det indeholder ikke skyggen af smør.
Når mosen koges ind til den er tyk, bliver den også smørbar, og kan
smøres på brødet, deraf navnet smør. Kan bruges som tilbehør til kolde
og varme retter, har en helt vidunderlig smag.
køkkenet kalder
Ingredienser:
1 kg. Æbler
5 dl. Vand
2 stk. stjerneanis
1½ stk. kanelstang
1 tsk. vaniljesukker
½ dl. Sukker
½ dl. Rørsukker eller brun farin
1 stk. vaniljestang
4 spsk. æblecidereddike
Start med at skylle æblerne og skær dem ud i kvarte
med skræl og kernehus, så udnyttes al pektinen i æblerne
kom æblestykkerne i en gryde med vandet, samt stjerneanis
sæt gryden i kog og kog æblerne helt i smadder ca. 1 – 1½ time
Tag stjerneanis op, og blend æbleblandingen eller mos det
igennem en sigte. Kom den blendet æblemos i en ren gryde
sammen med sukker vanilje, kanel stænger, skallen fra
vaniljestangen og æblecidereddike kog det ved middel varme,
så det lige står og simrer under låg
Rør jævnligt i det, så det ikke sætter sig i gryden, det tager noget
tid før det karamelliseres og bliver mørkt, ca. 1½ – 2 timer, tag evt.
låget af, hvis der er for tyndt. Smag til med evt. mere sukker eller
æblecidereddike.
Kom den færdige æblesmør i skoldet glas, evt. skyllet med lidt
cognac eller anden spiritus, sæt det nu på køl så det bliver koldt
klar til servering.
Dagens marmelade, Æblesmør, Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar