Når man kigger ud af vinduet og ser solen skinne fra en skyfri
himmel, fuglene kvidre i træer og buske, er man i tvivl.
Ser man på kalenderen og der står 27. januar er man ikke
længere i tvivl, det er vinter.
Så er det nærliggende at menuen står på vintergrød, en grødtype
jeg ikke før har stiftet bekendtskab med, men helt sikker
meget sundt. De fleste ingredienser er helse produkter
og meget fiberrigt.
Det skal prøves, måske er det første og sidste gang jeg laver
det, det kommer helt an på om smagen kan komme i højsædet.
Grød var indtil 1900 tallet dagligmad på mange danskeres
spisebord. I tiden efter 2. verdenskrig forsvandt grød næsten helt,
idet den dog forsatte som mad for småbørn.
Med en helsebølge i 1970’erne fik grød en renæssance og blev
igen accepteret som voksenkost. Med fokus på nordisk mad er
grød blevet mere populært, og nye grødtyper er blevet udtænkt.
I 2011 åbne den første grødbar i København.
Vi skal i gang med vintergrød og æblegrød/mos.
Ingredienser.:( 2 pers)
30 g boghvedegryn, knækkede
25 g byggryn, helst knækkede
30 g hirse, hel
20 g sesamfrø
30 g hørfrø
25 g rosiner, eller anden tørret frugt skåret i mindre stykker
4 – 4½ dl vand
½ tsk salt
Start om morgenen med at komme boghvede, byggryn, hirse,
sesamfrø og hørfrø i en gryde.
Hæld vand på så grynene bliver dækket, læg låg på og forsæt til aften.
Tilsæt rosiner ca 2 timer før det skal koges.
Æblegrød/mos
Skræl æblerne 3 stk og skær dem i mindre stykker læg dem
i en lille gryde tilsæt ca 1 dl vand og så meget sukker man
nu syntes alt efter hvor sød den skal være.
Sæt gryden på middel varme og kog æblerne til grød/mos
Varm en pande op, når der er god varme på panden
tilsættes 50 g hasselnødder. De ristes nu på den tørre varme
pande 5 – 8 min.
Hældes derefter ud på et rent viskestykke og nullers i viskestykket
De bruneskaller falder af, nu hakkes nødderne groft
Tilsættes æblegrøden og æblegrøden køles af
Vintergrød Sæt gryden med grynene over middel til svag varme,
tilsæt det sidste vand. Der kan tilføres mere vand alt efter hvor
tyk/tynd man ønsker sin grød
Koges nu i ca 15 – 20 min
Tilsæt salt, og grøden er færdig til servering
Drys kanelsukker på grøden og derefter et lag æblemos
med nødder. Pas på med sukker, grøden er sød af rosinerne
så det er ikke nødvendigt med ret meget sukker.
Dagens tallerken, Vintergrød med æblegrød/mos og nødder
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
PS. Det har en meget specielle smag, men til den gode
side og det ligge godt i maven, så vintergrød kan godt
komme på spisebordet igen
Skriv et svar