Nu begynder haven at kaste afgrøder af sig og der er jo ikke noget bedre,
end at kunne gå i haven og trække den ene efter den anden grøntsag op
af jorden, så er vi i starten af efteråret. I dag har vi høstet rødbeder og nu
sylter vi dem.
Ingredienser: til 1 kg. Rødbede
1000 g Rødbede, rå
Vand
Salt
4 cm. Peberrod
3 fed Hvidløg, kan udelades hvis man ikke bryder som om smagen
Eddikelage:
8 dl. Eddike
500 g Sukker
3 Laurbærblade
10 stk. Nelliker, hele
10 stk. Peberkorn, sorte
2 Dildskærme, hvis man kan få fat i det
Salt
Vi starter med at vaske og koge rødbederne i vand med salt i ca. 45 – 60
min. Alt afhængig af hvor stor rødbeden er. Når rødbederne er møre,
giver vi dem et ”chok” med koldt vand.
Hæld det varme vand fra, og giv dem chokket med rigeligt kold vand.
Gnub skindet af rødbederne.
Nu skal de skæres i skiver, ca. 7 – 8 mm. tykkelse.
Rødbederne lægges i rengjorte glas som er skyllet i Atamon, læg en skive
peberrod og evnt. hvidløg i glasset før du kommer rødbederne i. Det er
med til at konservere rødbederne.
Så går vi i gang med at koge eddikelagen, som skal hældes over
rødbederne i glasset.
Kog eddike, her er det vigtigt, at vurderer hvor meget væske der ca. vil
gå til det antal glas man har lavet med rødbeder og deraf bestemme hvor
meget eddike der skal bruges, (sukker og krydderier reduceres også i
forhold til mængden af eddike), sukker og krydderier til en lage, smag til
med salt, lad det småkoge i ca. 10 min.
Lad lagen køle et øjeblik, før den hældes over rødbederne, det er vigtig at
komme salt i lagen. Salt i lagen giver de syltede rødbeder en bedre smag,
samtidigt er det med til at konservere.
Så er der syltede rødbeder til forrådskammeret, hvis man har sådan et,
elles finder man et egnet sted at opbevare rødbederne, gerne lidt køligt,
til dette antal glas har jeg brugt 3,5 kg. rødbeder,
Velbekomme.
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar