Der er nu gået et år, og Aases fødselsdag skal fejres med en 3 retters menu
Forret: Skaldyrsmousse i butterdejs krustader med kaviar
Hovedret: Rib-eye steak med flødegulerødder og små kartofler
Dessert: Rabarber trifli med crumble og flødeskum
Skaldyrsmousse i butterdejs krustader med kaviar
Lækker cremet skaldyrsmousse serveret i sprøde butterdejs krustader
køkkenet kalder.
Ingredienser: (8 pers.)
8 stk. husblas
1 stk. rødløg
200g rejer
400g laks
2 dl. Creme fraiche
80g piskefløde
2- 3 stk. æg, hårdkogte
3½ dl. Skaldyrs bidsk
evt. 1 tsk. Liquid smoke
lidt dild, lidt røget laks, skåret i små stykker
salt og hvid peber
Start at lægge husblassen i blød i koldt vand i min. 10 min.
kom laksen i en skål som kan gå i micro ovnen
tilsæt skaldyrs bidsk og sæt det i micro ovnen i 2 min. tages ud
og køler helt af.
pil rødløg og blend dem med rejer, laks og hårdkogte æg.
Blend til en homogen mousse. Rør creme fraiche i blandingen.
Pisk fløden til skum og vend det i moussen, smag til med salt, peber
og evt. Liquid smoke, alt efter hvor røget man ønsker smagen.
Smelt husblassen i det vand der hænger ved i en lille kasserolle, når
husblassen er smeltet, trækkes kasserollen fra varmen og køler med
hæld en lille smule af moussen i kasserollen, så køler det hurtigere
mår det er kølet ned hældes lidt mere af moussen i kasserollen og
blandes godt med husblassen,
skær det røget laks i små stykker og tilsæt det til moussen, sammen med
fint hakket dild, hæld derefter moussen med husblassen tilbage i skålen
med moussen og bland det godt, tildækkes og sættes på køl i 3 – 4 timer
gerne til næste dag.
Krustader:
2 ruller butterdej, rulles ud og bundene stikkes ud af den ene plade og
ringene af den anden plade, brug en 60mm og en 40mm udstikker
60mm til bunden og husk at prikke bundene med en gaffel, før de sættes
i ovnen, bages på 200gr. til de er gyldne ca. 10 – 15 min. den anden
plade stikkes også ud med 60mm udstikker og med 40mm hul i midten
af de 60 mm. så du får en ring på 60mm med et 40mm hul bages på
det papir som butterdejen er pakket ind i, med forsigtighed flyttes
det over på en bageplade, så du ikke skal flytte hver ring for sig
selv og dermed komme ud af facon, bage gyldne i ovnen, samme
farve som bundene. Når det hele er kølet af, samles krustaden
ved at lægge 2 stk. ringe oven på bunden, samles med lidt ægge
hvide, smurt på bunden af hver ring, lad dem stå og tørrer ca.1 time.
Pisk skaldyrsmoussen let op, og kom det i en sprøjtepose, fyld de kolde
krustader med moussen gerne med en lille top op over kanten, skær et
stykke purløg i ca. 5 cm. længde og skær en radises i tynde skiver, placer
en skive radise på højkant på toppen og lidt ned i moussen, læg
purløget på tværs og sæt ca. ½ tsk. ørredrogn på midten af purløget
sæt krustaden på et salatblad på en lille tallerken og det er klar til servering.
Rib-eye steak med flødegulerødder og små kartofler
Rib-eye steak er et rigtig godt valg, hvis du skal lave en lækker middag
bestående af en god bøf med lækkert tilbehør.
En Rib-eye steak er næsten altid en garanti for en mør og lækker bøf.
Vi griber kniven og går i køkkenet.
Ingredienser:(8 pers)
8 stk. Rib-eye steak
16 stk. gulerødder
8 dl. Piskefløde
2 stk. citron, revet skal heraf
4 stilk af rosmarin
3 dusk persille
6 – 8 stk. kartofler
6 spsk. Dild, hakket
Salt og peber
Lidt smør/olie
Start med at skrælle gulerødderne
Skræl lange gulerodsbånd med tyndskrælleren
Sæt fløden over at simre i en lille gryde
Tilsæt revet citronskal, rosmarin, persille, salt og peber
Når den er tyknet til passende konsistens
Tilsæt gulerodsbåndene lad dem simre et par min.
De skal stadig være lidt sprøde
Lige før serveringen, vendes den friske dild i saucen
Opvarm lidt smør/olie på panden
Brun bøfferne af ca. 1 – 2 min. På hver side
Krydr med salt og peber
Læg dem i et ildfast fad og sæt dem i en forvarmet ovn
200gr. i ca. 12- 15 min, alt efter tykkelsen på bøffen
Server bøfferne med de flødekogte gulerødder og små kartofler.
Det er tid til servering.
Dagens tallerken, Rib-eye steak med flødegulerødder og kartofler, velbekomme
Dessert: Rabarber trifli med crumble og flødeskum
Rabarbertrifli – forårets forrygende dessert, det er en nem, som smager
himmelsk. Ordet trifli kommer fra det engelske ord frifle (bagatel) og
henviser til enkeltheden i den skønne rabarberdessert. Dessert med rabarber
er et must, når de smukke røde stængler melder sin ankomst i det tidlige
forår – og denne rabarberdessert i glas er både nem og hurtig at lave og så
smager den bare så dejligt.
køkkenet kalder.
Ingredienser: (8 pers.)
670g rabarber, skåret i mindre stykker
1½ spsk. vand
114g sukker
Vaniljecreme:
3 stk. æggeblommer
4 spsk. sukker
1 stk.vaniljestang, kornene heraf
1½ spsk. maizena
3,3 dl. mælk
3,3 dl. Piskefløde
Crumble:
67g smør
134g havregryn
67g mandler, hakkede
4 spsk. sukker
Pynt:
Skovsyre
Rabarberkompot:
skyl rabarberne i koldt vand og skær dem i små stykker ca. 1 – 1½ cm.
lange
kom rabarberstykkerne i en gryde med vand og sukker
bring det langsomt i kog ved svag varme og under låg i 5 – 10 min.
rabarberne skal være møre, men ikke helt udkogte. Kog gerne med
tomme vaniljestænger. Lad rabarberkompotten køle helt af.
Vaniljecreme:
Rør æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen i en tykbundet
gryde, tilsæt mælken til gryden, tilsæt den tomme vaniljestang og kog med
varm blandingen op ved jævn varme og under let piskning. Kog
cremen, stadig under piskning i 2 – 3 min.
hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede på overfladen
af cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af og rør den
herefter godt igennem. Fjern den tomme vaniljestang.
pisk fløden til let skum og vend den i den kolde creme.
Crumble:
Mandler og havregryn, ristes ved middel varme på en tør pande, til det
dufter, men uden at det har taget farve. Tilsæt smør og sukker, rør det
godt sammen i ca. 5 min. til smør og sukker er smeltet, og det er sprødt
og let gyldent.
Anret rabarbertriflien:
anrettes i glad, skiftevis med rabarber, sprød havregrynscrumble og
vaniljeråcreme, top med lidt flødeskum, i alt ca. 2½ dl. pynt af med
lidt skovsyre og serveres straks.
Dagens dessert, Rabarber trifli med top af flødeskum
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar