Til en hyggelig familie middag, har jeg fundet frem til følgende menü:
Forret: Friteret blæksprutteringe med grøn dip
Hovedret: Plankebøf med kartoffelmos, smør dampede bønner, grillet
tomat og bearnaise sauce.
Dessert: Æbletrifli med flødeskum og frysetørret hindbær.
Blæksprutteringe:
Køb blækspruttekroppene hos fiskehandleren, og sig til ham eller hende
at du skal bruge dem til friterede blæksprutteringe. Kroppene kaldes tuber
og skal blot skæres i ringe.
Alternativt kan du købe dem på frost i velassorterede supermarkeder som
er færdige og som kun skal varmes.
køkkenet kalder.
Ingredienser:
1 ps. blæksprutteringe, frost
½ stk. romaine salathoved
5 stk. forårsløg
2 dl. mayonnaise
½ stk. citron
1 spsk. sennep, sød
1/4 tsk. sambal oelek
salt og peber
start med at friterer blæksprutte ringene efter anvisning på posen
til de bliver gyldne
Skyl og rens forårsløgene, halver dem på langs og hak dem groft
Rør mayonnaisen med sennep og forårsløg
Smag til med citronsaft, sambal oelek, salt og peber
Salaten snittes i fine strimler og anret ringene på en bund af salat
læg en god klat dip ved siden af blæksprutte ringene
Klar til servering
Dagens forret, Friteret blæksprutteringe med grøn dip, og strimlet salat,
Velbekomme
Plankebøf med kartoffelmos og bearnaise sauce:
Plankebøf er en madret, hvis oprindelse er fra det traditionelle
ungarske køkken. Retten fandtes på menuen allerede år 1900
på den berømte restaurant Gundels forgænger i Budapest, hvor
den blev serveret på en træplanke.
Den oprindelige ret er en grill-ret og består af blandet kød, på ungarsk
kaldet pecsenye, der serveres på en træplanke omgivet af garniture,
som regel bagt kartoffelmos, der også kaldes for Pommes Duchesse.
køkkenet kalder
Ingredienser: (4 pers.)
4 stk. bøffer af oksefilet a’ 250g
600g kartofler
20g smør
½-1 dl. mælk
salt og peber
smør/olie til stegning
2 stk. tomater, store
lidt grønne bønner
Tilbehør:
Egetræs-planker
Skræl kartoflerne og kog dem helt møre ca. 20 – 25 min.
Mos kartoflerne grundigt og tilsæt mælk, en klat smør og salt.
Gå kødet igennem og fjern hinder og sener
Brun kødet på en grill- pande eller havegrillen
stegetiden af hænger af kødets type.
jeg bruger sous vide, så er man sikker på mørheden i kødet
Vakuumpakket og 2 timer på 54 gr. så er den hjemme.
Brunes af på grill- panden ca. 1 min. på hver side
Smør træplanken med olie og læg kødet på den.
Kom kartoffelmosen i en sprøjtepose
lav et mønster hele vejen rund om kødet
sættes i en varm ovn på 250 gr. til kartoffelmosen tager farve 10 – 15 min.
Tilbehør:
Bearnaise sauce:
250g smør, klaret
4 stk. æggeblommer
1 spsk. Bearnaiseessens
½ spsk. Estragoneddike
½ spsk. Balsamico, hvid
lidt citronsaft
1 bundt estragon, fransk
salt og hvid peber
Star med at klare smørret, kom det i en lille kasserolle
sæt den over svag varme og lad smørret smelte
Kom ingredienserne til saucen i en lille kasserolle,
undtagen den friske estragon og det smeltede smør.
Pisk det sammen over meget svag varme
når det begynder at tykne, tilsættes lidt smeltet smør
men kun lidt ad gangen samtidig med at der piskes
men pas på varmen, træk gryden fra varmen ind imellem
fortsæt til den ønskede konsistens er opnået.
Smag til med salt, peber og citron, tilsæt det finthakkede estragon
Kom nu bearnaisesaucen over i en stuetempereret skål, så den ikke
fortsætter med at få varme, og dermed skiller.
Tomaterne halveres og får en tur på grillen, grillpanden eller under
grillen i ovnen.
Bønnerne dampes møre i lidt vand tilsat lidt smør ca. 10 min.
Vendes til sidst på grill – panden eller grillen
Så de får en markering af grillstriber
Så er det tid til servering.
Dagens tallerken, Plankebøf med kartoffelmos, bearnaise sauce,
dampede bønner og grillet tomat, Velbekomme
Æbletrifli af syltede æbler med vanilje og kardemomme:
Belle de Boskoop er en æblesort, som stammer fra 1850’ernes Boskoop
i Holland. Belle de Boskoop er meget velegnet til bagværk, da det beholder
sin syrlig-søde smag.
Mon ikke en æbletrifli, kan få tænderne til at løbe i vand, når den laves
af syltede belle de Boskoop, creme, makroner, flødeskum og sherry, så
har man en fuldendt dessert.
køkkenet kalder
Ingredienser: (4 pers.)
600g æbler gerne belle de boskoop
½ liter hylleblomst saft
1 dl. vand
150g sukker
1 stk. vaniljestang
3/4 tsk. kardemomme, stødt
skræl æblerne, fjern kærnehuset og del æblerne i både
kog hylleblomst saft sammen med sukker, vand, flækkede
og udskrabede vaniljestang og kardemomme.
Blancher æblerne et par stykker ad gangen i siruppen i et par min.
tag dem op og kom dem i skoldede sylteglas
Hæld den skoldhede sirup over æblerne og luk glasset tæt.
Lad dem køle af og opbevar dem herefter køligt
Æbletrifli:
6 dl. æblekompot af syltede belle de boskoop
4 dl. Triflicreme
12 – 16 stk. makroner
1 dl. Sherry
2 dl. piskefløde
Æblekompot:
800g ca. syltede æbler
½ vaniljestang
½ citron, usprøjtet
40g sukker
2 – 3 spsk. vand
Triflicreme:
2 stk. æggeblommer
3 spsk. sukker
1 spsk. maizena
2½ dl. sødmælk
Æblekompot:
skær æblebådene ud i grove tern
kom dem op i en gryde
Tilsæt sukker, citronsaft og fintrevet skal fra citronen, samt vand
flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom begge del op til æblerne
kog æblerne under låg i 3 – 4 min, så de falder sammen og kompotterér
De må endelig ikke koge for længe, der skal stadig være bid i æblestykkerne
Træk gryden fra varmen, og køl æblekompotten ned.
Creme:
Kom alle ingredienserne op i en tykbundet gryde, og rør det god sammen
Sæt gryden over varmen og varm op under grundig piskning
lad cremen koge igennem 2 – 3 min, indtil den tykner og bliver glat og blød
Træk gryden fra varmen, og kom cremen over i en skål
Sæt cremen på køl, og lad den køle helt ned.
Trifli:
kom en hel makron i bunden af et lille glas, stænk med sherry
kom en skefuld æblekompot i glasset og herefter lidt creme
Gentag dette, indtil der ikke er mere kompot og creme tilbage
slut af med let pisket fløde på toppen og lidt knust makron
lad triflien stå ½ – 1 time på køl, inden den serveres
det er tid til servering
Dagens dessert, Æbletrifli med flødeskum og frysetørret hindbær,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar