
Gæstemiddag
Aase’s fødselsdag 70 år
Velkomstdrink:
Mousserende citrondrink med rosmarin
Forret:
Laksepaté med spinat, Limedressing og flüte
Hovedret:
Partyskinke/Roastbeef med franske flødekartofler og salat
Dessert:
Ostedessert med lemoncurd og marengs
Velkomstdrink ingredienser:

(14 pers)
2 flaske mousserende hvidvin, tør
Sukkerlage:
1 stang vanilje
8 kviste rosmarin
140 g sukker
3 dl vand
2 – 3 dl citronsaft, presset
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud
Kom vaniljestangen og korn i en lille gryde

Tilsæt rosmarin, sukker og vand
Lad det koge ind til en tyktflydende lage
Afkøl lagen og si den, rør citronsaften i

Stil sukkerlagen i køleskab i mindst 5 – 6 timer så smagen modnes
Hæld 2 spsk sukkerlage i hvert glas
Fyld op med mousserende vin, (lige før gæsterne kommer)

Pynt med rosmarinkviste i hvert glas.

Skål og velkommen
Laksepaté med spinat

En paté (fra fransk pâté, fars eller masse) er en fast postej, gerne med
indlagt stimler eller stykker af skinke, fisk eller kyllingelever.
Pateer er hovedsagelig lavet med fars af fisk, skaldyr, lever, kød og æg
Pateer kan serveres både varme og kolde, men regnes for at være mest
smagfulde efter afkøling.
Køkkenet kalder.

Ingredienser:(Ca. 20 skiver)
500g laksefilet
1½ tsk. salt
Lidt hvid peber
1 spsk. Kartoffelmel med lille top
3 stk. æg
2 dl. Piskefløde
1 dl. Mælk
175g spinat, hakket
100g ferskrøget laks
Skær skinnet af laksen

Laksen skæres i mindre stykker

Hakkes i foodprocessor, tilsæt salt

Tilsæt peber, mel og de hele æg
Piskefløde og mælk blandes

Tilsættes til laksefarsen
Spinaten blancheres 2 – 3 min. i kogende vand

Den blancherede spinat hakkes groft
I den hakkede spinat tilsættes 2 dl. Af laksefarsen

Det piskes godt sammen
I den øvrige fars blandes mindre stykker af den ferskrøgede laks

I en aflang form, der rummer 1½ liter, smøres godt
Heri lægges bagepapir og halvdelen af laksefarsen

Smøres godt ud til kanterne
I midten af farsen laves en fordybning med en ske

Heri kommer spinatfarsen og resten af laksefarsen
Smør den godt til og ”stød” formen i køkkenbordet nogle gange

Et stykke folie smøres med smør og lægges over formen
Sættes i vandbad på nederste rille i ovnen, 200 gr. varm

Efter 1 time prøves om farsen er færdig

Den afsvales i formen, vendes ud og skæres i skiver

Skal helst laves dagen før
Pynt fadet med salat, og hertil gives flute eller ristet brød

Citronbåde eller citronperler.
Limedressing:
1½ dl. Cremefraiche 18%
1½ dl. Cremefraiche 38%
1½ tsk. Friskpresset limesaft
½ tsk. Groft salt
Friskkværnet peber
Pynt evt. med:
citronmelisse eller tomatbåd
Bland de 2 slags cremefraiche med limesaft, salt og peber.Stil dressingen
tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
Rør dressingen op og smag til inden serveringen.
Klar til servering.

Dagens forret, Laksepaté med spinat, Limedressing og flüte,
Velbekomme
Kogt Partyskinke

Skinke er en super nem og lækker løsning til enhver buffet.Velegnet til
gryde/ovn og grill. Læg mærke til om den er forkogt, hvad den mange
gange er, og beregn kogetiden ud fra det.
Køkkenet kalder

Ingredienser:( 8 pers.)
1,6 kg Partyskinke
Salt og peber
Start med at koge skinken i letsaltet vand, skal lige dækkeKoger under
låg i ca. 25 min. Træk gryden fra varmen
Lad den kogte skinke trække i kogevandet lige så længe som den har kogt.
Skæres ud i tynde/pæne skiver
Klar til servering.
Roastbeef med flødekartofler
Ingredienser:(14 – 16 pers)
2 stk. roastbeef a’ ca. 1,5 kg
4 – 5 stk. laurbærblade
Groft salt og friskkværnet Dronningens peberblanding
Smør/olie til stegning
Flødekartofler:

En festlig gæsteret af rosastegt roastbeef/Skinke med Franske flødekartofler

Ingredienser:(14 – 16 pers)
2 stk. roastbeef a’ ca. 1,5 kg
4 – 5 stk. laurbærblade
Groft salt og friskkværnet Dronningens peberblanding
Smør/olie til stegning
Flødekartofler:

2½ kg kartofler, melede i tynde skiver ca. 3mm
3 stk. løg, grofthakkede
2 stk. tomater
2 – 3 fed hvidløg, finthakkede
1 tsk. muskatnød, revet
1½ tsk. salt, groft
1½ tsk. peber, Dronningens peberblanding
5 dl. Piskefløde
1½ dl. Vand/mælk
Flødekartofler:
Start med at hælde fløden og vand op i en gryde
Løgene skrælles og hakkes

Tilsæt de hakkede løg til gryden med fløden/vand og varm op

Tilsæt de hakkede hvidløg, lidt revet muskatnød og salt op peber

Skræl/skrab kartoflerne
Skær dem i skiver, ikke for tynde og ikke for tykke ca. 3 mm

Læg kartoffelskiverne i en skål med koldt vand
Når fløden er ved at være kogt ind og er cremet, hældes
vandet fra kartoflerne
De afdryppede kartoffelskiver kommes i gryden med fløden

Koger nu i fløden i 10 – 15 min.
Kom det hele i et smurt ildfast fad

Sæt fadet i en forvarmet oven 190 – 200 gr

Til flødekartoflerne er blevet gyldne ca. 20 – 30 min.
Skær tomaterne i skiver og pynt af med en stribe af tomater på kartoflerne
Klar til servering.
Roastbeef:
Sæt en stor gryde med ca. 3 liter vand over varmen
Tilsæt salt og laurbærblade
Drys salt og peber på spækbrættet og rul roastbeefen i blandingen

Når vandet koger lægges roastbeefen i det kogende vand

Skal nu koge i 15 min. pr kg. Kød
Tag kødet op af det varme vand

På en pande varmes smør/olie op til god varme

Roastbeefen brunes nu godt, på alle side ved moderat varme på
panden/grill ca. 15 min
Lægges på et fad og hviler tildækket i ca. 15 – 20 min
Stegen skæres ud i tynde pæne skiver.

Klar til servering.

Dagens hovedret. Roastbeef/Skinke med flødekartofler og salat
Ostedessert med lemoncurd

Som afslutning på en perfekt middag, er denne dessert i top.
Med sin fløjlsbløde konsistens og smag, udfordrer den smagsløgene til
det yderste så englene synger.
Kan udmærket laves dagen før men opbevares på køl, men vent med at
brænde marengsen til lige før serveringen.
Køkkenet kalder

Ingredienser:(14 pers.)
260g Bastone (kiks)
120g smør, smeltet
Creme:
4 dl. Fløde
180g lemoncurd
560g fløde ost, Philadelphia
160g flormelis
1 stk. citron
Evt. gul frugtfarve
Marengs:
2 stk. æggehvider
100g flormelis
1 tsk. vaniljesukker
Citronmelis
Start med at knuse kiksene fint

Bland dem med smeltet smør

Fordel blandingen i 13 – 14 portionsglas

Stil dem på køl
Pisk fløden til skum

Rør flødeosten med flormelis og reven citronskal

Tilsæt lemoncurd i flødeosten og vend flødeskummet i

Fordel cremen i de 13 – 14 glas, stil dem tilbage på køl
Pisk hviderne stive, drys flormelis i samtidig med at der piskes,
og pisk dem helt faste
Kom marengsmassen i en sprøjtepose med stor stjerne tylle
Sæt en marengstop på hver dessert,
Brænd dem gyldne med en bunsenbrænder og server.
Det et tid til servering.

Dagens dessert, Ostedessert med lemoncurd og marengs,
Velbekomme
Mange glade madhilsner
John
Skriv et svar